VLADA TEHTALA UKREPE

Dramatični skok: neuradno več kot 500 novih okužb

Na kriznem sestanku je več ur zasedala vlada. Število okužb v Sloveniji se je drastično povečalo v zadnjih 14 dneh. Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna.
Fotografija: Virus ne izbira.  FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Virus ne izbira.  FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Potem ko smo v Sloveniji v ponedeljek zabeležili 398 novih okužb s koronavirusom (397 primerov v državi, en slovenski državljan je bil pozitiven na testiranju v Avstriji), naj bi danes padel nov rekord: več kot 500 novih primerov. Tako o neuradnih podatkih, ki jih Nijz zbira vse do polnoči, piše Siol.net
 

Krizni sestanek vlade: usklajevali ukrepe

V Sloveniji je bilo v zadnjih 14 dneh več kot 179 okuženih na 100.000 prebivalcev, v bolnišnicah je 180 ljudi s covidom 19, na intenzivni negi pa je 32, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja. Vlada bo na podlagi priporočil svetovalne skupine o ukrepih odločala na sredini seji. Od 17. ure pa do poznega večera je zasedala vlada v krizni sestavi s svetovalno skupino ministrstva za zdravje.

»Ker ne vemo, koliko testov je bilo narejenih, težko napovedujemo, kje se bodo števila ustavila, a zagotovo je realno računati, da bomo dosedanje najvišje številke presegli,« je po sestanku dejal Jelko Kacin. Vlada se je na sestanku po njegovih besedah soočila z morebitnimi spremembami odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali na današnjem usklajevanju, pa so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke. Dejal je tudi, da so na sestanku za vsak ukrep posebej tehtali, kaj je učinkovito in kakšne so modalitete.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je po sestanku napovedal povečanje števila postelj v šempetrski in izolski bolnišnici, zdravstvenim delavcem pa so dali nova navodila in ukrepe glede širjenja okužb. Ob tem je dejal, da se morajo vse dejavnosti z oznakama nujno in zelo hitro izvajati kadar koli. Po njegovih navedbah mora tudi vsaka bolnišnica pri omejevanju določenih dejavnosti sama, glede na prostorske in kadrovske možnosti, oceniti, kako bo narejene čim manj škode za ostale bolnike. Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna. »Je pa res, da se lahko situacija v nekaj dnevih tudi spremeni,« je dodal.


Kaj vse je predvideno v tretjem, oranžnem paketu?

Koronavirus se hitro širi, okuženih je precej zdravstvenih delavcev v bolnišnicah in drugih ustanovah. Jasno je, da nas kmalu čaka nova realnost: gostinci pa se držijo za glavo. Tretji sveženj namreč med ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oziroma regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse ukrepe, ampak lahko tudi le določene izmed njih.

Trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji. FOTO: S. N.
Trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji. FOTO: S. N.


Več sledi ...

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije