NOV HELIKOPTER

Draga nova krila modrih angelov

Objavljeno 20. september 2019 16.42 | Posodobljeno 20. september 2019 16.51 | Piše: Primož Hieng

Letalska policijska enota bo osvežila. floto Na razpis prispela le ena ponudba za helikopter.

Helikopter AW 169 italijanskega proizvajalca Leonarda
BRNIK – Predvidoma 30. septembra bo na brniško letališče, kjer je baza Letalske policijske enote (LPE), priletel nov večnamenski helikopter AW 169 italijanskega proizvajalca Leonardo. Z nakupom še enega takega helikopterja bodo zamenjali dozdajšnja agusta bell 212 in agusta bell 412 – slednja bodo upokojili oziroma prodali.
image
Prihod novih plovil bo upokojil AB 412.

Kako je potekal nakup novega plovila LPE? Ministrstvo za notranje zadeve v prvem, odprtem postopku za nakup in vzdrževanje transportnega helikopterja, ki je bil objavljen na portalu javnih naročil 14. marca 2018 in v Uradnem listu Evropske unije 15. marca lani, ni prejelo nobene ponudbe.
V ponovljenem odprtem postopku za nakup in vzdrževanje helikopterja, ki je bil objavljen na portalu javnih naročil 13. junija 2018, naslednji dan pa še v Uradnem listu Evropske unije, je prispela ena ponudba, in sicer ponudnika Leonardo Helicopters iz Italije v skupni vrednosti helikopterja in usposabljanja 14,624.048,50 evra z DDV. Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je pogodbo o nakupu in dobavi novega helikopterja AW 169 podpisala 29. novembra lani.

Pri slovenski policiji so na naša vprašanja o nakupu odgovorili kratko in jedrnato. Ker so nakupi novih helikopterjev zelo redki, smo pogledali, kaj pišejo strokovnjaki s tega področja. Borut Podgoršek s spletne strani sierra5.net pravi, da ima LPE v svoji floti šest helikopterjev, od tega pet različnih tipov treh proizvajalcev: Agusta Bell, Eurocopter (Airbus Helicopters) in AgustaWestland.
image
Na zamenjavo čakata tudi najmanjša AB 206 jet ranger.

Laiki in tudi strokovnjaki bi se vprašali, zakaj se v LPE niso odločili za nakup helikopterja bell 412, ki je eden najbolj zanesljivih in preizkušenih na svetu. LPE ima helikopterja AB 212 in AB 412, vendar ju bodo prodali. »Lani so tri belle 412 naročili Črnogorci za svojo vojsko,« pravi Podgoršek. »Skupna vrednost naročila znaša 30 milijonov evrov. V prid nakupu bella 412 EPI bi lahko govorilo dejstvo, da ima tudi Slovenska vojska belle 412. Ti so sicer precej stari in jih bo treba zamenjati. Stroški njihovega vzdrževanja so že krepko previsoki. Poenotena flota LPE in SV bi pomenila nižje skupne nabavne stroške ter možnost poenotenega vzdrževanja in šolanja pilotov.«
Trenutno je odločitev posodobiti in poenotiti floto večnamenskih transportnih helikopterjev, ker je to najbolj nujno.


Kako pa je s prešolanjem pilotov in tehnikov ob nakupu povsem novega modela sicer znanega proizvajalca? »Prešolanje je potekalo v skladu z določili pogodbe o nakupu helikopterja, in sicer v Italiji. Šolanja se je udeležilo osem pilotov in šest tehnikov,« odgovarja slovenska policija.
»Cilj LPE je posodobiti in poenotiti floto,« so še zapisali v kratkem sporočilu. Zadnji helikopter, eurocopter EC 135 P2+, so predali namenu pred 12 leti, točneje 19. oktobra 2007. Na zamenjavo čakata tudi najmanjša helikopterja AB 206 jet ranger – oba sta prišla v enoto na Brnik leta 1985 –, vendar do nadaljnjega ostajata v letalski šoli LPE za osnovno šolanje in usposabljanje pilotov za opravljanje osnovnih oziroma enostavnejših operativnih nalog. »Trenutno je odločitev posodobiti in poenotiti floto večnamenskih transportnih helikopterjev, ker je na tem področju to najbolj nujno,« pravijo na policiji. »Preostalih odločitev glede šolanja pilotov, operativnih nalog ali snemanja iz zraka in podobno še nismo sprejeli.«
14,5
milijona evrov stane novi helikopter naše policije.


Prihoda AW 169 se vsi v LPE neizmerno veselijo, še bolj veseli pa bodo, ko bodo imeli v svoji floti še drugega. Na policiji so zapisali, da priprave na razpis potekajo intenzivno: »Z nakupom novih helikopterjev in odprodajo starih se bo poenotila tudi flota,« sklenejo poročilo. 
Deli s prijatelji