OČITKI VLADI

Dovolj jim je besed, decembra bodo stavkali

Sindikat delavcev zdravstvene nege vladi očita, da zavlačuje s sprejemom pogajalskih izhodišč.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je na izredni seji Republiškega odbora sprejel sklep o odmrznitvi stavke in napovedal nov stavkovni dan.

Stavka bo 5. decembra letos z možnostjo stopnjevanja oziroma zaostrovanja aktivnosti, če do omenjenega datuma od vlade ne bodo dobili resnih zagotovil o razrešitvi problematike in zavezujočih dogovorov o stavkovnih zahtevah, je so sporočili iz sindikata.

Dovolj je besed

Sindikat meni, da je vlada doslej »namerno zavlačevala s sprejemom pogajalskih izhodišč, da bi na ta način še naprej varčevala na plečih zaposlenih v zdravstveni negi. Medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege ter vsem ostalim, ki predano opravljajo svoje zahtevno delo v zdravstveni negi, je dovolj čakanja in prijaznih izjav vladnih predstavnikov o tem, kako je zdravstvo prioriteta politike, in njihovih stalnih zagotavljanj o pripravljenosti za razrešitev stavkovnih zahtev.«

Če bi bilo politikom kaj mar za zdravje in blagostanje državljanov, bi našli voljo, čas in načine za zaustavitev odhajanja medicinskih sester in bolničarjev z najtežjih delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu ter tako poskrbeli, da se ne bi zapirali bolnišnični oddelki, odpovedovale operacije in obremenitve zaposlenih nehumano stopnjevale, so še zapisali v sindikatu.

Zahtevajo dodatno plačilo

SDZNS pričakuje, da se bodo pogajanja z vlado »osredinila na stavkovne zahteve zaposlenih v zdravstveni negi ter nadaljevala tam, kjer so bila spomladi letos prekinjena, obenem pa bo SDZNS v pogovorih zahteval tudi, da se zagotovi dodatno plačilo za najzahtevnejša delovišča znotraj zdravstvene nege, kjer je fluktuacija kadra največja, ter sprejme dogovor o odpravi osemodstotnega znižanja plačnih razredov,« so povzeli svoje zahteve.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije