SODBE ŠE NI

Krvavi Kemijski inštitut: zasegli tudi nakupovalne vrečke

Michel Stephan, obtožen napeljevanja Iračana k uboju strokovnjaka s Kemijskega inštituta, bo svojo usodo na sodišču izvedel prihodnji teden.
Fotografija: Michel Stephan v družbi zagovornika Gorazda Fišerja. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Michel Stephan v družbi zagovornika Gorazda Fišerja. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Sojenje Michelu Stephanu zaradi očitkov o napeljevanju Iračana Alija Hamzaha Rashida k uboju prof. dr. Janeza Plavca, vodje nacionalnega centra za NMR-spektroskopijo visoke ločljivosti na Kemijskem inštitutu, se počasi bliža h koncu. Prihodnji ponedeljek bodo namreč pred petčlanskim sodnim senatom, ki mu predseduje ljubljanska okrožna sodnica Sinja Božičnik potekali zaključni govori.

Da do tega še ne bi prišlo, je tokrat Stephan želel doseči z novimi dokaznimi predlogi, ki pa sta jim nasprotovala tako tožilka Petra Vugrinec kot na koncu tudi petčlanski sodni senat. Slednji namreč ni prikimal niti enemu od njih. Želela si je, da bi sodišče postavilo novega tolmača za arabski jezik, ker naj sedanji svojega dela ne bi opravil tako, kot bi moral. »Temu nasprotujem iz razloga, ker je postavljeni tolmač najmanj dvakrat poslušal posnetke, odgovoril na pripombe obtoženega in je podrobno odgovoril na njegova ustne podane pripombe,« je bila prepričana Vugrinčeva. Zavrnila je tudi zahtevo obrambe, da bi novega tolmača poiskali v tujini, ker naj bi bili naši tolmači »okuženi z medijsko razvpitostjo zadeve«.

Menila je tudi, da ni potreben niti dokazni predlog, da bi od policije zahtevali, da ta sporoči, kakšno snemalno napravo so med prikritimi preiskovalnimi ukrepi uporabljali. To, kar med drugim trdi obramba, da naj bi bili deli posnetki odstranjeni ali spojeni, pa je ocenila kot eno od njenih hipotez. »Pripominjam, da z obeh posnetkov, ki v celoti potrjujejo ravnanje obtoženega, kot se mu očita, kot izpovedb prič in prikritih preiskovalnih ukrepov izhaja, da je dejansko stanje zadosti razjasnjeno, da bi sodišče lahko sprejelo odločitev,« je zaključila. Nato se je oglasil tudi Stephan, ki je povedal, da je v obeh posnetkih mogoče razbrati razlike, ki so »vidne na podlagi popačenega govora«. In to, kot dodaja, na vsaj dveh različnih mestih, kjer pa tudi tolmač ni mogel razumeti, kaj je rekel on in kaj Iračan. Na enem posnetku je različno tudi dogajanje v ozadju. In sicer »je bila dodana glasba, ki niti pred in niti po tem ni bila slišana«.

Zasegli številne nakupovalne vrečke

Pred tem se je sicer sodnica kar nekaj ur prebijala med vse predmete, ki so jih policisti zasegli Stephanu. Med drugim je tako iz škatel potegnila več nakupovalnih vrečk različnih trgovcev, pa 150 litrske vrečke za smeti, različna čistila (tudi za čiščenje stekel) in celo kovinsko kocko z luknjo in dvema žebljema. Predvajala je tudi videoposnetke, s katerih je med drugim izhajalo, kako Stephan 17. oktobra 2017 hodi z dvema vrečama v rokah po poti v bližini Podgorske ceste 8 v Ljubljani, ki gre navkreber ob gozdu, pri čemer se mu nato ob 15.40 pridruži omenjeni Iračan.

Dan pred tem, kot je prepričano tožilstvo, ko je Stephan Rashidu dal 3100 evrov (kot del nagrade za izvedbo naročenega dela), Plavčevo fotografijo, zemljevid območja njegovega bivališča, shemo linij ljubljanskega potniškega prometa (LPP), rokavice, solzivec in čistila oziroma kemikalije za uničenje sledi, se je z njim tudi dogovoril, kaj se bo odvijalo naslednjega dne. Povedal mu je, da se bosta takrat še enkrat srečala, saj želi preveriti njegove strelske sposobnosti.

Stephan je 17. oktobra s seboj prinesel pištolo bruni MOT 315, dušilec ter dva naboja. Rashid je moral ustreliti v vrečo peska, ki jo je naročnik obesil na drevo. »Prav tako mu je prinesel obrazno masko, zemljevid, tekstilno vrečko s plastično notranjo oblogo in z odprtino na strani, v katero bi Ali Hamzah Rashid dal pištolo in z njo iz neposredne bližine ustrelil Plavca, ter rokavice, vrečke in kemikalije, s katerimi bi uničil sledi,« je tožilka vsebino obtožnice lani oktobra predstavila petčlanskemu sodnemu senatu. K sreči se ni vse izteklo po Libanončevih načrtih, saj ga je Iračan prijavil policiji. Kot je znano Stephan vse očitke v zvezi s tem ves čas zavrača. Še posebaj to, da bi Iračana napeljeval k uboju (sprva je sicer tožilstvo menilo, da ga je napeljeval k umoru iz nizkotnih nagibov, nato pa je pred nekaj tedni, predvsem zaradi prič, tožilka sporočila, da ni dokazov za to in da ga obtožuje napeljevanja k uboju).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije