POLJSKO MESO

Dokončno znano, ali je v Sloveniji meso s tumorji

V dveh vzorcih kebaba so našli salmonelo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela še zadnje izsledke kemijskih analiz za goveje meso, ki je bilo vzorčeno ob nadzoru inšpekcije UVHVVR v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice. Ob nadzoru je bilo ugotovljeno, da v Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne klavnice.

V Slovenijo je prišlo 15 ton zamrznjenega mesa iz razsekovalnice, ki jo je poljski pristojni organ notificiral kot sporno razsekovalnico, vendar to ni iz sporne klavnice. V okviru nadzora je bilo v devetih obratih odvzetih 14 vzorcev za kemijske analize in 14 vzorcev za mikrobiološke analize, od tega po 12 vzorcev mesa in po dva vzorca mesnega pripravka. 12 vzorcev mesa je bilo skladnih tako glede kemijskih analiz kot mikrobioloških analiz, eden pa je bil skladen glede kemijskih analiz in neskladen glede mikrobioloških analiz.

V dveh vzorcih mesnega pripravka (kebaba), ki sta bila vzorčena v okviru tega posebnega nadzora, je bila ugotovljena prisotnost salmonele. V enem od teh dveh vzorcev pa je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila (aktivna substanca ketoprofen), medtem ko je bil drugi skladen. Za oba mesna pripravka je bil izveden odpoklic.
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

Prvi vzorec se je nanašal na goveji kebab iz mletega mesa. Izvedel se je umik, vrnjenih in uničenih je bilo 525 kilogramov. Drugi vzorec se je nanašal na goveji doner kebab. V Slovenijo je bilo dobavljenih 175 kilogramov, ki so jih vse uničili.

UVHVVR je podatke vnesla v sistem RASFF hitrega obveščanja in podrobnosti objavila na spletni strani med obvestili za potrošnike. Na podlagi slovenskih podatkov je poljski proizvajalec odpoklical dodatne lote kebaba v skupni količini 11.975 kilogramov, ki so bili posredovani prejemnikom v Sloveniji pa tudi na Hrvaškem in Madžarskem. V Sloveniji naj bi te dodatno odpoklicane lote prejelo 41 prejemnikov. Po preverjanju se je odkrilo, da je bilo skupaj 36 prejemnikov, ki so prejeli 5120 kilogramov in v postopku umika vrnili skupaj 1116,5 kilograma kebaba.

Živilo, ki je bilo ustrezno termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, so poudarili pri upravi.

Na podlagi ugotovitev nadzora v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice je UVHVVR začel izvajati posebni nadzor nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo. Iz poročila o nadzoru izhaja, da Slovenija ni bila med prejemnicami spornega mesa zaklanih bolnih krav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije