Dobra novica za ljubitelje snega: zapade ga lahko do 20 centimetrov

V naslednjih dneh se bodo izmenjevala suha in deževna obdobja.
Fotografija: Sneg prihaja, a bo, kot kaže, ponovno pobelilo le višje predele države. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Sneg prihaja, a bo, kot kaže, ponovno pobelilo le višje predele države. FOTO: Jure Eržen, Delo

Danes in jutri bo pretežno jasno, na vzhodu občasno zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 13 stopinj Celzija. Danes bo še pihal šibak, v visokogorju tudi zmeren veter severnih smeri, napoveduje agencija za okolje (Arso).

Praznična sobota bo pretežno jasna, v notranjosti Slovenije bo sprva nekaj nizke oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –1, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija. Sredi dneva bosta na 1500 metrih okoli 2 stopinji, na 2500 pa okoli –2.

V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter. V zahodni Sloveniji bo pretežno oblačno, pooblačilo se bo tudi v osrednjih in južnih krajih, na severu in vzhodu pa bo še po večini sončno. Proti večeru se bo v predgorju Julijcev in v južnih Julijcih pooblačilo. Sprva bo pihal šibak, popoldne pa zmeren do močan zahodni do jugozahodni veter. Na 1500 metrih bo od –2 do 2, na 2500 pa okoli –3 stopinje Celzija.

Tako vreme nas predvidoma čaka v naslednjih dneh. FOTO: Arso
Tako vreme nas predvidoma čaka v naslednjih dneh. FOTO: Arso

V ponedeljek bo pihal okrepljen jugozahodni veter. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno deževalo, megleno bo. Meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, na območju vzhodnih Julijcev pa bo snežilo tudi niže. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 20 centimetrov snega. Pihal bo močan jugozahodni veter. Na 1500 metrih bo okoli 1, na 2500 pa okoli –3 °C. Zaradi vpliva sonca in višje temperature se bo snežna odeja zlasti na prisojnih legah začela hitreje preobražati. Na soncu najbolj izpostavljenih lokacijah se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Ta proces bo izrazitejši pod nadmorsko višino okoli 2000 metrov. V ponedeljek bodo zaradi močnega vetra in sneženja na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel znova nastajali zameti in klože. Pod 1800 metrov se bo sneg zaradi višje temperature bolje sprijel s podlago, više pa se bo nevarnost snežnih plazov povečala.

V torek se bo prehodno delno razjasnilo, ponekod bodo še manjše krajevne padavine. V sredo proti večeru bo spet nekaj padavin. Po suhem četrtku bodo padavine spet verjetnejše v petek, v soboto in nedeljo pa bo suho. Temperature bodo v drugi polovici tedna nekoliko nižje kot v prvi, še napovedujejo pri Arsu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije