SEZONA RIBOLOVA

Dnevna dovolilnica od 18 do 55 evrov

Objavljeno 12. marec 2019 07.38 | Posodobljeno 12. marec 2019 07.38 | Piše: Janez Petkovšek

Marca je na posameznih rekah in jezerih že dovoljen ribolov šarenk, na druge vrste postrvi pa bo treba počakati do aprila.

Januarski sulec iz Krke s 115 centimetri in 15 kilogrami je eden največjih v sezoni 2018/19. FOTO: ARHIV RD NOVO MESTO
Ljubitelji ribolova na sladki vodi, še sploh pa muharjenja, so s 1. marcem le dočakali novo sezono lova postrvi na umetno muho. Čeprav so posamezne ribiške družine in Zavod za ribištvo Slovenije odprli le nekaj revirjev, saj bo marsikje te salmonide dovoljeno loviti šele s 1. aprilom, pa je za neučakance teh dovolj po vsej Sloveniji.
image
Januarski sulec iz Krke s 115 centimetri in 15 kilogrami je eden največjih v sezoni 2018/19. FOTO: ARHIV RD NOVO MESTO

Posamezne salmonidne vode so tako za muharje zdaj na Gorenjskem odprle RD Radovljica (Lipnica, revirja Sava A in Sava 4), RD Tržič (Sava), RD Kranj (Kokra, Rupovščica, Planšarsko jezero na Jezerskem), RD Bistrica Domžale (Kamniška Bistrica 4), na Koroškem RD Koroška (Meža 1,2 in 3), na Savinjskem RD Šempeter (Savinja 6) in RD Mozirje (Dreta in Savinja 4+5), na Štajerskem RD Slovenska Bistrica (potok Bistrica), na Dolenjskem RD Novo mesto (Radeščica), v Posavju RD Sevnica (Mirna 3), na Primorskem pa RD Koper (Rižana) in RD Bistrica (Reka).
image
Kapitalna soška postrv, dolga 103 centimetre, težka pa kar 12,5 kilograma FOTO: JERNEJ KRAVOS

Poleg njih je še nekaj revirjev, kjer je poleg muharjenja dovoljeno tudi vijačenje (uporaba različnih blestivk), kot so Hudinja 2 (RD Celje), Obrh (RD Kostanjevica na Krki), Račna (RD Grosuplje), Želimeljščica (RD Barje) in jezero Črnava pri Preddvoru (RD Kranj).
 

Ribolov ni poceni


Na cene dnevnih dovolilnic vpliva predvsem to, ali lahko uplenjene ribe vzameš ali pa jih moraš spustiti nazaj v vodo, ali si turistični ribič ali član katere od domačih ali drugih ribiških družin ter od posebnosti posameznega revirja.
image
Muharjenje na Savi Bohinjki FOTO: LEON VIDIC

Gibljejo se od 18 do 55 evrov, pri čemer lahko v revirjih, ki ni označen kot ujemi in spusti, ponekod vzameš le po tri šarenke, spet drugje pa že tudi kakšno potočno postrv, ki bo v večini primerov za ribolov odprta šele od 1. aprila. Med revirji, kjer lahko le loviš, rib pa ne smeš jemati s seboj, je najdražja Lipnica (46 evrov).

Na Savinji je v revirjih 4+5 cena le evro nižja, na Savi pa tak tip ribolova stane 36 evrov. Na zgornjem delu Kokre in Rupovščici bo treba za odvzem treh šarenk odšteti 55 evrov, najcenejši ribolov šarenk pa je v jezerih Črnava in Planšarsko jezero, saj je treba za karto odšteti le 18 evrov. Pri revirju Savinja 6 stane dovolilnica 30 evrov, če ribo vzameš ali ne. V revirju Radeščica člani domače RD plačajo za ulov dveh postrvi (le ena je lahko potočna in le ena sme biti večja od 50 centimetrov) 12 evrov, člani drugih ribiških družin 23, turisti pa 34 evrov.
Direktor še ni izbran
Na Zavodu za ribištvo Slovenije je konec januarja potekel rok za prijavo za direktorja. Zanj se poteguje kar 13 kandidatov, tudi dosedanji direktor Dejan Pehar. Zaradi veliko prijav postopek še ni končan, saj mora svet zavoda z vsemi opraviti pogovore in pripraviti predlog najprimernejšega kandidata. Pred imenovanjem mora dobiti direktor še soglasje vlade.


Na spletni strani ribiskekarte.si smo zasledili, da zanimanja za prvomarčevski ribolov ni bilo prav veliko, saj je spletni nakup dovolilnic opravilo le nekaj posameznikov. Največ oziroma 13 jih je bilo za revir Kamniška Bistrica 4, 12 pa za revirje Lipnica, Sava A in Sava 4. Očitno bo večina ribičev raje počakala na aprilski začetek sezone, ko bo dovoljen tudi lov na kapitalnejše primerke soške ali potočne postrvi (lani so v revirju Soča 8 na potezanko ujeli kar 12,5 kg težko in 103 cm dolgo potočno postrv).
 

Razbremenjevanje Krke


V ribolovnih revirjih Zavoda za ribištvo Slovenije se je sezona začela le v dveh revirjih. Na Radovni je tako že mogoč ribolov po principu ujemi in spusti (39 evrov) ter ujemi in vzemi (50 evrov), prav tako na Krki, kjer dovolilnica stane 70 evrov, ne glede na to, ali ribe spuščaš nazaj ali jih vzameš.

Po besedah direktorja zavoda Dejana Peharja na Krki tretje leto poskusno izvajajo tudi vzdržni način ribolova. V revirju, ki sega od izvira Krke do Zagradca, lahko na en lovni dan lovi le šest ribičev. Tako želijo razbremeniti reko in omogočiti, da bi bilo v njej dovolj salmonidov. Da bi ribiške navdušence potolažili, so med 1. in 3. marcem izjemoma dovolili neomejeno število ribičev.
Lov na kralja naših rek
Prek zime so sladkovodni ribiči največ časa posvetili lovu na sulca, kralja naših rek. Do 14. februarja, ko je bil zadnji dan odprtega lova, ni bilo ujetih prav veliko kapitalcev, kakršen je bil pred leti rekordni savski sulec Eda Januša (135 cm in 36,5 kg). Med omembe vrednimi je 115 cm dolg in 15 kg težak sulec, ki ga je januarja letos v Savi ujel Roman Zupančič iz RD Novo mesto. Le centimeter krajši, a enako težak je bil sulec, ki ga je v Muri ujel Andrej Kristl iz RD Mura Paloma in velja za največjega ujetega v slovenskem delu te reke.


Na večini drugih revirjev se bo ribolov začel šele 1. aprila, na trofejni reki Unica pa še mesec pozneje (dnevna dovolilnica bo stala 99 evrov za en dan po sistemu ujemi in vzemi, tridnevna 247,5 evra). Mnogi bodo čakali na 15. maj, ko se začne ribolov na lipana.
Deli s prijatelji