ZAPLET

Divji prašiči so zavzeli mestni gozd

Objavljeno 10. avgust 2018 17.05 | Posodobljeno 10. avgust 2018 17.16 | Piše: Aleksander Brudar

Novogoriška občina bi v Panovcu odstrelila nadležno divjad. Ta se je že povsem udomačila na priljubljeni točki domačinov.

Divji prašiči so se zatekli v Panovec.
NOVA GORICA – Kar je Rožnik za Ljubljančane, je Panovec za Novogoričane. Gre za novogoriški mestni gozd, kjer se domačini sprehajajo, tečejo, kolesarijo. Območje, ki se razteza med Kromberkom in Rožno dolino, predstavlja le majhen del gričevnatega sveta spodnje Vipavske doline, velik je 360 hektarjev. Mestna občina Nova Gorica ga je z odlokom razglasila za gozd s posebnim namenom, kjer je gospodarjenje z gozdovi mogoče, vendar je prilagojeno poudarjenim ekološkim in socialnim funkcijam.

Medtem ko je njegov zahodni del namenjen turistični in rekreativni dejavnosti, je pri vzhodnem delu poudarjena raziskovalna in biotopska funkcija s čim manj posegi človeka. Po trenutno veljavnem odloku so v Panovcu poleg množičnih prireditev, kurjenja in vožnje z motornimi vozili prepovedani skupni lovi ter postavitev krmišč. A kaj kmalu bi se to lahko spremenilo. Občina namreč želi iz 12. člena odloka črtati določilo o prepovedi skupnega lova in postavišču krmišč in s tem omogočiti večji odstrel divjih prašičev, ki so se v zadnjih letih tja zatekli. Koliko naj bi jih tam lomastilo, ni znano, a njihova prisotnost obiskovalce straši, poleg tega na kmetijskih površinah povzročajo veliko škodo.

image
Novogoriški mestni svetnik Klemen Miklavič

Proti odstrelu

Ko je na mizo novogoriških občinskih svetnikov konec julija prišel predlog spremembe odloka, se je zapletlo. Svetniška skupina Goriška.si je zahtevala umik te točke z dnevnega reda, saj da je ostalo nedorečenih še veliko vprašanj. Klemen Miklavič, svetnik iz njihovih vrst, nam je razložil, da bi bilo treba najprej ugotoviti, koliko divjih prašičev je dejansko v gozdu, poleg tega preveriti, koliko jih je zunaj gozda, in "tam problem odpravljati". Govoriti o tem, da bodo z odstrelom rešili težavo, je zelo površno, pravi, gre za metanje peska v oči. V primeru odprave omejitev lova izpostavi še eno težavo, v nevarnosti bi se lahko znašli tudi sprehajalci oziroma rekreativci. "Gozda ne moreš hermetično zapreti. Da ne bi nihče takrat tja zašel."

Na težavo odstrela v zahodnem delu Panovca spomni tudi vodja tolminske območne enote Zavoda za gozdove Slovenija Edo Kozorog. Pravi, da tam skupinski lovi zaradi večjega števila obiskovalcev niso primerni in bi bilo treba strokovno proučiti možnosti, da bi se to opravilo na vzhodnem delu Panovca. Tako kot Miklavič tudi sam poudari, da je problem divjih prašičev problem celotne Vipavske doline in bi ga bilo treba reševati širše.

Občani bi bili s spremembo odloka varnejši, pa pravijo na novogoriški občini; kot so zapisali v obrazložitvi predloga Odloka o spremembah Odloka o mestnem gozdu Panovec, jih goriški lovska zveza in lovska družina, zavod za gozdove in občani v zadnjem obdobju obveščajo, da divji prašiči s svojo številno prisotnostjo predstavljajo resno motnjo pri izvajanju dejavnosti v mestnem gozdu.

image
Novogoriški mestni svetnik Klemen Miklavič

"Divji prašič poleg občutka ogroženosti pri uporabnikih tega prostora povzroča veliko škodo na kmetijskih površinah v okolici gozda. Predlagane spremembe bodo omogočile izvajanje lova skladno s predpisi o lovstvu ter načrti upravljanja divjadi," so zapisali in pojasnili, da bodo odlok uskladili z določbami zakona o divjadi in lovstvu. Ta določa, da divjad upravlja Republika Slovenija ter da upravljanje obsega načrtovanje, ohranjanje, trajnostno gospodarjenje in spremljanje stanja divjadi ter načine njihovega izvajanja.

Da gre za povsem strokovno vprašanje in da bi moral biti odlok sprejet že na julijski seji, je dejal Franc Vodopivec, predsednik območne enote KGZS Nova Gorica. Spomnil je, da divji prašiči kmetom delajo veliko škodo, poleg tega so, kar se tiče Panovca, zaradi tekanja nevarni za promet in seveda obiskovalce, saj okoli gozda potekajo poti. Prašiči, ki veljajo za najbolj pametne živali, dobro vedo, pravi, da so v Panovcu povsem na varnem in se tja zaradi tega tudi tako radi zatekajo. Glede pomisleka zaradi nevarnosti ob odstrelu odgovarja, da bo Lovska družina Gorica to strokovno izvedla –​obiskovalci bodo pravočasno obveščeni, namestili bodo opozorilne table. 
Gozda ne moreš hermetično zapreti. Da ne bi nihče takrat tja zašel.
Deli s prijatelji