POLITIČNI TRILER LETA

Upokojenci so se najedli in zapečatili Erjavčevo usodo

Vsega je bilo konec v prvem krogu, Erjavec pa je napovedal tudi odstop z mesta obrambnega ministra.
Fotografija: Karlu Erjavcu se je pred glasovanjem še smejalo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Karlu Erjavcu se je pred glasovanjem še smejalo. FOTO: Leon Vidic, Delo

Stranka upokojencev Desus, ki je izbirala novo vodstvo, je poskrbela za pravi politični triler. Glavno vprašanje na kongresu je bilo, ali bo stranko še naprej vodil Karl Erjavec ali pa bo po 15 letih dobila novega predsednika. Najresnejša izzivalka 'večnega ministra' je bila Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo. Upokojenci so kongres začeli ob 10. uri, malo po 21. uri pa so le razglasili, kako je svoje glasove porazdelilo 238 delegatov: Erjavec 80 glasov, Pivčeva 145, jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar 8, ostale glasovnice so bile neveljavne. Desus ima tako novo predsednico.



Aleksandra Pivec, nova predsednica Desusa. FOTO: Leon Vidic, Delo
Aleksandra Pivec, nova predsednica Desusa. FOTO: Leon Vidic, Delo
Glasovanje je bilo tajno, kar naj bi tudi povečalo možnosti Pivčeve, saj bi si marsikateri delegat lahko premislil in nezadovoljstvo v stranki izrazil z glasom proti Erjavcu, kar se je na koncu tudi uresničilo. Delegati naj bi glasovali okoli 18. ure, a so se predstavitve kandidatov, tudi tistih za podpredsedniška mesta, nekoliko zavlekle. Glasovanje se je tako začelo malo po 18.30. Za volitve so imeli 30 minut časa, nato pa so delegati le odšli na kosilo. Predsednik kongresa je namreč odločil, da ga bodo postregli šele potem, ko bodo oddali glasove. Uradnih odmorov na kongresu, ki je potekal od 10. ure, sploh ni bilo. Delegati upokojenske stranke so bili tako že precej lačni, kosilo pa so kar združili z večerjo.


 
Svoj program je prva predstavila Pivčeva. Dejala je, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. Opozorila je na padec javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar ne gre podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je še poudarila. Sledil je Stražišar, a je ob njegovem govoru več delegatov zapustilo dvorano, saj naj za izvolitev ne bi imel možnosti.



Zadnji je nastopil Erjavec, ki je ocenil, da je cilj napadov na Desus obglaviti predsednika stranke, »ker potem bo stranka dejansko doživljala takšno usodo, kot jo nekateri tukaj napovedujejo. Ne govorim, da je stranka vsakič v parlamentu zaradi Karla Erjavca, ampak zato, ker vodimo dobro politiko.« Poudaril je, da je Desus po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. »Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo,« je potožil.




 
Preberite tudi:
Dan D za Desus: Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid



Pred kongresom so napovedovali tesen izid. Da bo tako, je nakazalo glasovanje o predlogu tabora Pivčeve, da bi glasovanje o novem predsedniku nadzoroval notar. Predlog je bil s 97 glasovi za in 118 proti zavrnjen. Prva runda je tako pripadla Erjavcu, ki je predlagal, da bi kar vsi trije kandidati sami spremljali štetje glasov.
 
Preberite tudi:
Erjavec na dopustu s porschejem, ki ga lahko večina upokojencev le sanja (FOTO)

So pa delegati izglasovali predlog, da je predsednik stranke izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. To pomeni, da če v prvem krogu nobeden ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, bi se kandidata z največ glasovi pomerila v drugem krogu, a se je to izkazalo za nepotrebno, saj je Pivčeva prepričljivo zmagala že v prvem.
 
Preberite tudi:
​Šarec in Janša skupaj v vlado? To napovedujejo strokovnjaki

Poznavalci so stranki sicer napovedovali razkol, še posebej če bi bil izid glasovanja tesen. Na račun Erjavca je bilo pred kongresom in tudi med njim v stranki slišati marsikateri očitek, podporo pa so mu odrekli nekateri lokalni odbori. Izid glasovanja bo po napovedih poznavalcev vplival tudi na širše politično dogajanje, saj bi z zmago okrepljeni Erjavec lahko postal napornejši koalicijski partner za premierja Marjana Šarca, ki je ministra za obrambo okrcal zaradi sage ob umiku slovenskih vojakov iz Iraka. Erjavec je en položaj že izgubil, napovedal pa je tudi odstop z mesta obrambnega ministra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije