ZAČETEK KONCA?

Desus sporoča Janši: Čas za premislek, ali ima to sodelovanje smisel nadaljevati

Tudi v SMC se distancirajo od Logarjevega dopisa o pravosodju, ostri tudi do Janševega zapisa o medijih.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše o stanju v medijih še ni prebrala. A kot je poudarila, je izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi. Če bodo ti prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je dejala.
                  
»Znotraj koalicije nas zanima zgolj izpolnjevanje tistih vsebin, h katerim smo se zavezali. Distanciramo se od različnih osebnih prepričanj in tudi dopisov, ki so jih posamezniki pisali in se pod njih podpisovali z imeni,« je v popoldanski izjavi še dejala Pivčeva.



Če vsebinskih zahtev ne bo mogoče izpeljati in se bodo zapletali z različnimi ideološkimi spopadi, bo po njenih besedah čas za premislek, ali ima to sodelovanje smisel nadaljevati. Predsednik vlade Janša je namreč v ponedeljek na spletni straneh vlade objavil zapis z naslovom Vojna z mediji. V njem je kritičen do novinarjev kot poklicne skupine in še posebej do dveh največjih televizijskih hiš.

Kako dolgo bodo še v koaliciji?

Tudi v  koalicijski SMC so kritični do ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše na vladni spletni strani o medijih, distancirajo pa se tudi od spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. »Dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije,« ocenjuje vodja poslancev SMC Janja Sluga.

Zunanji minister je v spremnem dopisu, poslanem Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane. S spremnim dopisom zunanjega ministra pa po njenih trditvah v SMC niso bili seznanjeni, ne jemljejo ga kot stališče vlade in se od njega distancirajo. Menijo, da samo poročilo prikazuje stanje na podlagi dejstev, verodostojnih in konkretnih podatkov, ki govorijo sami zase in torej ne potrebuje dopolnitve.

FOTO: Voranc Vogel, Delo
FOTO: Voranc Vogel, Delo

»Spremni dopis ruši ugled sodstva in navzven škoduje ugledu Slovenije,« ugotavlja Sluga. Tako v SMC upajo, da bo Evropska komisija svoje poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev v vsebini poročila in ne na podlagi priloženega dopisa.

V SMC so ostri tudi do Janševega zapisa Vojna z mediji, objavljenega na spletni strani vlade, v katerem je kritičen do novinarjev kot poklicne skupine, še posebej pa do obeh največjih televizijskih hiš. »Še vedno verjamemo v profesionalnost, samostojnost in neodvisnost medijev. Tak način komuniciranja politike z mediji zagotovo ni nekaj, kar bi prispevalo k večji verodostojnosti obeh strani, medijev in politikov,« je prepričana Sluga.

Po njenih besedah si v SMC želijo, da bi bilo takih napetih odnosov čim manj. Opozarjajo pa tudi na to, da je vlada v času epidemije ves čas poudarjala, da računa na podporo medijev. Po ocenah SMC so mediji v času epidemije svojo vlogo več kot korektno odigrali, zato je Janšev zapis po prepričanju Sluge še toliko manj primeren. Na vprašanje, kako dolgo bodo to v koaliciji še tolerirali, pa je odgovorila z besedami: »Upam, da se strinjamo, da nikoli in nikdar ne moremo obupati že ob prvi oviri. Vsako oviro je treba pogledati skupaj, z vseh strani, se pogovoriti in videti, kako naprej.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije