NOVI ODLOK

Desus ostal brez tretjega ministra, urad za demografijo bo vodil direktor

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela novi odlok.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. V njem je zapisano, da bo urad vodil direktor, ki je za delo urada odgovoren vladi. To je novost, saj je doslej veljalo, da bo urad vodil minister brez resorja iz vrst Desusa. Določeno je tudi, da se začne odlok uporabljati 15. januarja 2021.

Ustanovitev urada za demografijo je koalicija predvidela v koalicijski pogodbi in določila, da odgovornost za njegovo vodenje prevzame Desus. Z avgusta sprejetim odlokom pa je vlada določila, da bo urad vodil minister brez resorja.

S tem bi Desus dobil še tretjega ministra v vladi Janeza Janše, pri čemer so predvsem v NSi opozarjali na po njihovem ne nujno najpravičneje razdeljena razmerja moči med koalicijskimi partnericami.


Še več, po odhodu Aleksandre Pivec z vrha Desusa in mesta kmetijske ministrice in podpredsednice vlade, minister za zdravje Tomaž Gantar, ki začasno vodi stranko, pa ne namerava kandidirati za predsednika stranke, se je govorilo o možnosti, da bi vodenje urada za demografijo kot minister prevzel novi predsednik Desusa. Znano je namreč, da si premier Janez Janša v vladi želi predsednike koalicijskih partnerjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije