KADROVANJE

Delijo stolčke: namesto novih obrazov bomo dobili ...

Iskanje jim očitno ne gre tako dobro od rok, kot so zatrjevali v predvolilnem obdobju. 
Fotografija: Več starih kot novih obrazov. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Odpri galerijo
Več starih kot novih obrazov. FOTO: Jure Eržen, Delo 

LJUBLJANA – Državni zbor bo danes glasoval o mandatarski kandidaturi Marjana Šarca, na dan pa prihajajo tudi imena bodočih ministrov. Čeprav je bilo v predvolilnem obdobju veliko besed o novih obrazih, bo teh očitno bolj malo. Generalni sekretarji strank LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB naj bi resorje že razdelili, a nič še ni dokončno. Usklajevanja naj bi nadaljevali tudi danes. 

Glavno jabolko spora naj bi bilo gospodarsko ministrstvo, ki naj bi še naprej delovalo pod okriljem Zdravka Počivalška iz SMC. Poleg gospodarskega naj bi SMC pripadla še tri ministrstva, SD pa naj bi prevzela delovanje šestih resorjev in mesto predsednika državnega zbora, poroča 24ur

Pet strank bo delovalo pod vodstvom Marjana Šarca. FOTO: Matej Družnik, Delo
Pet strank bo delovalo pod vodstvom Marjana Šarca. FOTO: Matej Družnik, Delo

 

Kadrovska razdelitev

Vojmir Urlep, ki se je omenjal za finančnega ministra, bo, kot kaže, zgolj svetovalec v kabinetu predsednika vlade, ki bo pristojen za koordinacijo med finančnimi ministrstvom in ministrstvom za zdravje.

LMŠ naj bi bedela tudi nad ministrstvom za zdravje, ministrstvom za notranje zadeve in ministrstvom za javno upravo. A kandidatov za te resorje očitno še nimajo. V kvoto LMŠ spada tudi ministrstvo za finance, ki naj bi ga za LMŠ vodila kar aktualna ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Več starih kot novih obrazov. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Več starih kot novih obrazov. FOTO: Jure Eržen, Delo 

Socialni demokrati in Anja Kopač Mrak ostajajo pri sociali (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), dobijo še ministrstvo za šolstvo, ki naj bi ga prevzel Jernej Pikalo, nasmiha se jim tudi resor za kulturo, Andreja Katič, aktualna ministrica za obrambo, naj bi prevzela kohezijo. Ob tem jim pripade še položaj predsednika državnega zbora, ki ga bo vodil Dejan Židan.

SMC bo poleg gospodarskega ministrstva, kjer ostaja Počivalšek, prevzela še pravosodje in zamejce. Miro Cerar pa naj bi vodil ministrstvo za zunanje zadeve.

Alenka Bratušek bo, kot kaže, postala ministrica za infrastrukturo. Stranki Alenke Bratuše pa bo pripadel še resor za okolje.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije