POD KLIFOM

Del priljubljene plaže pri nas smrtno nevaren, objavljamo zemljevid (FOTO)

Ne izbirajte mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže.
Fotografija: Mesečev zaliv je eden najbolj privlačnih kotičkov na naši obali. FOTO: Igor Fabjan
Odpri galerijo
Mesečev zaliv je eden najbolj privlačnih kotičkov na naši obali. FOTO: Igor Fabjan

Ena najlepših plaž pri nas Mesečev zaliv je nevarno območje za sprehajalce in kopalce, na kar pogosto opozarjajo v Krajinskem parku Strunjan. Da bi bil obisk naravnega morskega obrežja pod klifi varen, so objavili zemljevid ogroženosti nevarnih odsekov.

Zaliv sv. Križa, ki je mnogim znan kot Mesečev zaliv, redno pregledujejo, te dni pa so v vzhodnem delu zaliva opazili novo potencialno žarišče. »Gre za večjo razpoko v višje ležečem delu klifa na strmem pobočju vzhodnega dela zaliva, ki ga erozija intenzivno spodjeda. Na tem območju lahko zato verjetneje pride do podora, ki je zelo hiter in zato potencialno zelo nevaren dogodek,« so zapisali.

Stopnjo ogroženosti posameznih delov zaliva zaradi padanja kamenja lahko preverite na spodnjem zemljevidu, kjer so z rdečo (zelo visoka stopnja ogroženosti) in oranžno barvo (visoka stopnja ogroženosti) označili nevarne odseke v priljubljenem zalivu.

Stopnja ogroženosti. FOTO: Park Strunjan
Stopnja ogroženosti. FOTO: Park Strunjan

V Parku Strunjan opozarjajo obiskovalce, naj se ne zadržujejo pod golimi in strmimi stenami, temveč pod bolj zaraščenimi pobočji s položnejšim naklonom, kjer je možnost krušenja skal manjša. »Ne izbirajte mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže, ampak opazujte predvsem stanje klifa nad njo. Pozorni bodite na kotaljenje kamenčkov, ki nakazuje, da pobočje ni stabilno in da lahko kadar koli padejo tudi večje skale ali skalni bloki,« opozarjajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije