ŠKANDAL

Dejan Židan divjal kar po reševalnem pasu

Pravi, da policistu ni rekel, naj ga pelje s prižganimi svetlobnimi signali.
Fotografija: Dejan Židan. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dejan Židan. FOTO: Dokumentacija Dela

LJUBLJANA – Dejan Židan je kot predsednik DZ, kar je postal pred tednom dni, upravičen do službenega voznika, ki ga vozi po Sloveniji. Medtem ko večina Slovencev te dni bolj ali manj potrpežljivo čaka v številnih zastojih, pa se je vozilo s prvakom SD s prižgano sireno, svetlobnimi signali peljalo kar po sredini avtoceste. Vožnjo službenega vozila Židana so danes ob 8. uri zjutraj ujele kamere 24ur.com, ujeli pa so ga tudi včeraj, ko je vozilo brzelo kar po sredinskem, reševalnem pasu.

»Vozim se tako, da sedim zadaj, odgovarjam na elektronsko pošto, prebiram gradiva. Ne mešam se v način vožnje, ker tega ne poznam in je to delo varnostnika,« je za 24ur povedal Židan in zatrdil, da policista, ki je pristojen za njegov prevoz, ni prosil, naj ga v Ljubljano peljejo s prižganimi lučmi.

Pretekli politiki grešniki

Tokrat pa ni prvič, da se je kak politik znašel v škandalu zaradi prehitre vožnje. Junija 2009 je takratni minister za promet Patrick Vlačič zapletel v vrsto prometnih prekrškov, na vozilu pa so bile v tistem času nezakonito uporabljene celo modre utripajoče luči. Voznik je z veliko hitrostjo vozil po odstavnem pasu avtoceste in prehiteval stoječo kolono vozil. Minister je bil z voznikom in službenim vozilom ministrstva na poti z Obale v Ljubljano.

Leto kasneje so na avtocesti med Senožečami in Fernetiči zaradi kršitve zakona o varnosti cestnega prometa ustavili vozilo urada za varnost in zaščito GPU, v katerem je bila Katarina Kresal. Prehitro ga je vozil policist varnostnik. Globa je takrat znašala 460 evrov in šest kazenskih točk. Takratna notranja ministrica je neprimerno vožnjo svojega voznika obžalovala. Kmalu zatem so radarji pri prehitri vožnji ujeli še tedanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ko je vozil družinski avto.



Leta 2013 so radarji tedanjega ministra za infrastrukturo Sama Omerzela v njegovem službenem audiju ujeli pri hitrosti 162 kilometrov na uro. Kazni ni dobil, ker naj bi bil na nujni vožnji.

Februarja lani pa je kranjski župan Boštjan Trilar zakrivil prometno nesrečo. Odvzem krvi je potrdil, da je bil močno pijan, izmerili so mu 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Minister Zdravko Počivalšek pa je maja letos na twitterju nehote razkril, da ima v službenem vozilu napravo, ki opozarja na približevanje radarju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije