V PRIČAKOVANJU

Kakšni prazniki! Izključen ni niti sneg

V soboto in nedeljo temperature blizu ničle, v Zgornjesavski dolini morda sneg. Za zdaj ne kaže na nevarnost pozebe, sporočajo z agencije za okolje.
Fotografija: Naslednje dni bo oblačno s krajevnimi plohami. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Naslednje dni bo oblačno s krajevnimi plohami. FOTO: Guliver/Getty Images

LJUBLJANA – Medtem ko so jutra še hladna, saj se živo srebro čez noč spusti na 4 stopinje Celzija, smo se minule dni okoli poldneva že lahko martinčkali na plažah kavarn. Polja so močno ozelenela, saj so žita že šla v klas, sadje je pretežno docvetelo, a prav ta trenutek sadjarji pogledujejo proti nebu, saj je spomin na katastrofalne pozebe v minulih letih še vedno hudo živ.

Mag. Tanja Cegnar z agencije za okolje sicer poudarja, da je tako spremenljivo vreme z relativno velikimi nihanji dnevne temperature običajno za ta čas, toda ravno omenjena spremenljivost, ki je značilna za aktualne klimatske spremembe, je aprila 2017 prinesla pozebo. Zgodilo se je naravnost svetopisemsko; nad naše kraje je že 18. aprila hitel dotekati suh in hladen zrak.
Kresov naj ne bi motil dež. FOTO: Jože Suhadolnik
Kresov naj ne bi motil dež. FOTO: Jože Suhadolnik
Oblaki so izginili z neba in v noči na 21. april se je temperatura na celotnem območju Slovenije spustila globoko pod ničlo.
V Novem mestu so izmerili –5 °C, v Kočevju, Murski Soboti, na Jeruzalemu v Prlekiji in na Brniku –4 °C in tako naprej. Pozeba je povzročila za več kot 50 milijonov evrov škode.

Se lahko kaj takega ponovi letos? Cegnarjeva odgovarja, da za naslednje dni ne kaže, da bi se vreme zjasnilo in bi nad naše kraje udaril hladen zrak.

Dež do sobote, nato mraz

Pojasnjuje, da bomo vse do sobote pod vplivom vlažnega in razmeroma toplega jugozahodnega vetra. »Kar pomeni, da bo več oblakov in večja verjetnost za krajevne padavine v zahodni polovici Slovenije, več sončnega vremena in višje temperature pa na vzhodu države.«


Po prehodu vremenske fronte v noči na soboto se bo nekoliko ohladilo, nato pa v noči na nedeljo pričakujemo prihod nove gmote dežnih oblakov, ki bo poleg padavin prinesla opaznejšo ohladitev v nedeljo in tudi v ponedeljek.

Temperature se bodo približale ničli. V Zgornjesavski dolini bo na višini od 600 do 800 metrov morda celo snežilo. »V nižinah se bodo temperature spustile malce nižje, a ne kaže na nevarnost pozebe,« pove Cegnarjeva. Prvomajski prazniki so sicer vselej velika loterija. Doživeli smo izjemno hladen prvi maj z dežjem ali pa sončne dneve in toplo noč ob kresu. »Spremenljivo vreme je za ta čas običajno, saj gre za prehod v poletje, ko se vzpostavlja ravnovesje.«

V torek in sredo bo verjetnost za padavine manjša, prvi dan bo sončno, a že praznični dan bo spet oblačno.
»Ne moremo pa izključiti nastanka kakšne krajevne plohe. Vse kaže, da se bodo 2. maja od zahoda proti našim krajem spet širile padavine, ki bi v petek lahko zajele večji del države.« Napovedljivost vremena je v takih razmerah slaba, zato boste morali tisti, ki se odpravljate na nekajdnevne prvomajske počitnice, pozorno spremljati lokalno napoved za dan naprej.
Kot pravi Cegnarjeva, imajo sončni žarki konec aprila in v začetku maja že precejšnjo moč.

Lanski maj je bil zelo vroč. FOTO: Arso
Lanski maj je bil zelo vroč. FOTO: Arso
»Ob sončnem vremenu se spodnje plasti ozračja čez dan hitro segrejejo, ker je v višjih plasteh še hladno. Zato običajno kaj hitro začnejo nastajati kopasti oblaki in s tem krajevne plohe in nevihte.«

Kmetje so za zdaj zadovoljni z vremenom, saj so se izognili spomladanski suši. Hkrati se bodo povprečne dnevne temperature gibale nekaj nad 10 °C. Po dolgoročni napovedi se bo na Obali nebo razjasnilo le na kresni torek, 30. aprila. Temperatura morja pa v teh dneh podnevi doseže 13 °C, kar je dovolj le za najpogumnejše kopalce, ki smo jih že opazili v Piranu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije