Danes dan D: Prihajajo boni za počitnice doma. Preverite, ali ga dobite

Domačemu turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč s turističnimi boni. Osnutek zakona bo obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).
Fotografija: Vlada bo na pomoč z boni priskočila domačim turističnim delavcem. FOTO: Tomi Lombar / Delo
Odpri galerijo
Vlada bo na pomoč z boni priskočila domačim turističnim delavcem. FOTO: Tomi Lombar / Delo

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Osnutek novega interventnega zakona sta že v ponedeljek obravnavali delovni skupini ESS za trg dela in gospodarstvo. Socialnim partnerjem je uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.

Ukrepa naj bi bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra. Predlog večinoma sledi avstrijskemu modelu, eno od vprašanj, ki je ostalo, pa je, koliko sredstev bo za to namenjenih. Minister za delo Janez Cigler Kralj je minuli petek dejal, da bodo ukrep kot del aktivne politike zaposlovanja financirali z evropskimi sredstvi in da je vreden med 500 milijonov in milijardo evrov.

Ni še vse usklajeno

Medtem pa naj socialnim partnerjem ne bi uspelo uskladiti nekaj drugih ukrepov, denimo glede čakanja na delo. Delodajalci so se namreč zavzemali, da bi vlada ta ukrep podaljšala z 31. maja še vsaj za tri mesece. A vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec.
Janša je napovedal bone za vse polnoletne Slovence, s katerimi bo mogoče plačati dopust doma. FOTO: Uroš Hočevar / Delo
Janša je napovedal bone za vse polnoletne Slovence, s katerimi bo mogoče plačati dopust doma. FOTO: Uroš Hočevar / Delo

Boni za vse

V zadnji različici je tudi nekaj novosti glede turističnih bonov, ki naj bi znašali 200 evrov. Kot je v ponedeljek za televizijo Nova24TV dejal premier Janez Janša, bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Zadnji osnutek zakona bo najprej obravnaval ESS, pozno popoldne pa še vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ. »Če bo, kot je napovedano - in če bo ta vlada, bo tako - bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela,« je dejal Janša o spomladanski napovedi Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast.

Janša: nimam nič proti protestnikom

Prav zaradi protikriznih ukrepov je vlada deležna številnih kritik, vrstijo se protivladni protesti, glede katerih je Janša v pogovoru za televizijo Nova24TV dejal, da nima nič proti njim in da bo branil pravico do protestov, pri katerih se ne krši zakon. »Protesti proti vladi so v državi dovoljeni. Mirni protesti so del temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to niso. Če se tukaj ne reagira, potem je tisti, ki bi moral, pa ne reagira, sokriv,« je poudaril premier. Ta vlada se bo po njegovih besedah trudila, da to ne bo nikomur dovoljeno proti nikomur.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije