NAJ PIRHI

Danes bomo razglasili naj pirhe Slovenskih novic!

Na naš že 23. natečaj prispelo več kot 300 pisank. Po razglasitvi bodo razstavljene jutri in v petek.
Fotografija: Pisanke Zdenke Stupica FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Pisanke Zdenke Stupica FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – V okviru 23. natečaja za naj pirhe Slovenskih novic smo v uredništvo do ponedeljka prejeli več kot 300 najrazličneje okrašenih pisank.

Pisanke Zdenke Stupica FOTO: Igor Mali
Pisanke Zdenke Stupica FOTO: Igor Mali

Sodelovalo vas je natanko 60 umetnikov z vseh koncev Slovenije. Še več, pirhe nam je poslala tudi Andreja Ogrinec iz Reke pri Koprivnici v sosednji Hrvaški. Tako smo dobili prvi mednarodni natečaj Slovenskih novic za najlepše pisanke 2019.
 

Največ v sodobni kategoriji


Največ pirhov je prispelo za sodobno kategorijo, kjer ni bilo omejitev ne v materialu ne v tehniki krašenja. Ko sta etnolog prof. dr. Janez Bogataj in odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja pregledovala prispele pisanke iz stiropora, gline, lepljenega papirja, pločevine, siporeksa, poslikane z barvami, okrašene z žebljički, poškropljene z bleščicami, se nista mogla načuditi ustvarjalni vnemi, ki so jo pokazali umetniki.

Etnolog prof. dr. Janez Bogataj in odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja ocenjujeta prispele pisanke. FOTO: Igor Mali
Etnolog prof. dr. Janez Bogataj in odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja ocenjujeta prispele pisanke. FOTO: Igor Mali

Tako Andreja Ogrinec gosja jajca najprej s čopičem premaže z emajl lakom. »Tako ustvarim osnovno barvo, črno, rdečo, modro ... vzorce nanjo pa izrišem s kunturno pasto za steklo. Nobenih načrtov nimam, nič si prej ne skiciram, vzorci kar sami prihajajo iz glave.« Ogrinčeva je po poklicu sicer knjigovodkinja. »A tega že dolgo ne delam, ampak kmetujem, doma imamo več kot 100 ovac, konje in druge živali.«


V otroški kategoriji je štiriletna Tisa Mazi Petrič pisanke poslikala z živalskimi motivi. Prepoznali smo Muco copatarico pa Lenčico Lenko z metlo in druge zgodbe, ki se jih tudi mi prav dobro spominjamo iz otroštva. Njeni pirhi delujejo nadvse pravljično.

V kategoriji Kulturna dediščina je, denimo, Ivanka Štupica iz Šentjakoba pri Ljubljani jajca okopala v čebulnem perju in jih nato s praskanjem poslikala z izjemnimi podobami rastlinskih ovijal, cvetov, kruha, žita in drugimi tradicionalnimi motivi.


Zdenka Stupica iz Radomelj je velika jajca okrasila z zlatimi in srebrnimi drobci pa rdečimi, modrimi in zelenimi kroglicami, da delujejo kot starodavno sveto posodje.

V uredništvo smo prejeli pisanke z naslikanimi obrazi temnopoltega dečka in kitajskega ali japonskega bojevnika. Naš stari znanec Anton Benedik iz Sel nam je tudi tokrat poslal lepo izdelane pisanke z živalskimi motivi pikapolonice in metulja.
 

Dvodnevna razstava


Na desetine pisank so nam poslali iz upokojenskih zavodov, kjer varovanci na velikonočnih delavnicah krasijo pisanke. Teh umetnin nismo uvrstili v tekmovalne kategorije, si pa vsi po vrsti zaslužijo pohvalo za ustvarjene velikonočnice, ki bodo skupaj z drugimi razstavljene na razglasitvi najlepših pirhov in bodo integralni del razstave v avli stolpnice Dela na Dunajski 5 v Ljubljani, kjer si boste lahko, spoštovane bralke in bralci, vse pisanke 23. natečaja za naj pirhe Slovenskih novic ogledali na veliki četrtek, 18., in veliki petek, 19. aprila, torej jutri in pojutrišnjem.


Naj vas na koncu še enkrat povabimo na razglasitev najlepših pirhov 23. natečaja Slovenskih novic, ki bo danes, v sredo, 17. aprila, v Varstveno-delovnem centru CUDV Draga na Šmartinski cesti 152 (BTC, hala 7), poleg fitnes centra Fitinn. Etnolog prof. dr. Janez Bogataj bo predstavil letošnje pirhe in razglasil najlepše. Po slovesni podelitvi nagrad bo čas za druženje ob zakuski. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije