MANDATAR

Dan D za Šarca, o njem bodo glasovali tajno

Za razpravo o predlogu so predvidene približno štiri ure in pol, začne se ob 10. uri.
Fotografija: Obljubljenih ima 52 glasov, jih bo toliko tudi dobil? FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Obljubljenih ima 52 glasov, jih bo toliko tudi dobil? FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Za razpravo o predlogu so predvidene približno štiri ure in pol, nato pa bodo poslanke in poslanci o kandidatu odločali s tajnim glasovanjem. Predsednik državnega zbora Matej Tonin predlaga, da bi bila to tudi edina točka, ki bi jo obravnavali danes.

Predlog Šarčeve kandidature za predsednika vlade so vložili poslanci petih strank, in sicer LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB, ki se dogovarjajo o oblikovanju prihodnje vlade. Podporo pa so Šarcu napovedali tudi v Levici, s katero je omenjena peterica parafirala sporazum o sodelovanju.

Glede na obljubljene glasove – skupaj omenjene stranke štejejo 52 poslancev – ima Šarec zagotovljeno zadostno število glasov. Če bo izvoljen, bo moral listo ministrskih kandidatov vložiti v 15 dneh. O ministrski ekipi pa naj bi po časovnici, ki so jo pripravili v vodstvu državnega zbora, glasovali predvidoma med 11. in 14. septembrom. Prihodnje koalicijske partnerice se v teh dneh sicer že dogovarjajo o razdelitve resorjev, usklajevanja o tem pa naj bi nadaljevali tudi danes.

Na dnevni red izredne seje sta uvrščena še odlok o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in predloga za imenovanje Tine Heferle (LMŠ) ter Monike Gregorčič (SMC) za podpredsednici državnega zbora, od mesta predsednika pa naj bi se poslovil Matej Tonin. Omenjenih šest strank je namreč v četrtek vložilo predlog za širitev dnevnega reda seje z glasovanjem o Toninovi razrešitvi, a je ta sporočil, da bo odstopil sam, in sicer takoj, ko bosta izvoljeni podpredsednici. Predlaga pa, da bi vse omenjene točke z izjemo odločanja o novem predsedniku vlade opravili v nadaljevanju izredne seje v četrtek prihodnji teden. Kot je dejal, lahko v bodoči koaliciji sicer predlagajo drugačno časovnico. Če pa bo tej nasprotovala tretjina poslancev, bo obveljal njegov predlog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije