Dan D za Desus: Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid

Delegati so začeli odmeven in napet volilni kongres.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Delegati Desusa so v Ljubljani začeli kongres, na katerem so vse oči uprte v boj med dolgoletnim predsednikom Karlom Erjavcem in ministrico Aleksandro Pivec za vodenje stranke. Oba pričakujeta zmago, nekateri vidnejši člani stranke pa so dejali, da gre za enega najbolj odmevnih kongresov in da stranka še nikoli ni bila tako razdeljena.

Kdo vse kandidira?

Kmetijska ministrica Pivčeva si na današnjih volitvah obeta zmago. »Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu,« je povedala ob prihodu na kongres in dodala, da je prepričana o pravilnosti svoje odločitve glede kandidature. Pričakuje, da se bodo kandidati dostojno predstavili, delegati pa naj se odločijo po svoji vesti. »Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid.«

Erjavec pred začetkom kongresa ni želel dejati izjav, a si tudi on obeta zmago. V pozdravnem nagovoru je rekel, da je bil kongres sklican v pravem trenutku, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki.

Za predsednika kandidira tudi pravnik Borut Stražišar, a se v kampanji ni veliko pojavljal. Erjavca je podprla večina poslanske skupine, medtem ko so med podporniki Pivčeve nekateri nekdanji strankarski veljaki, med drugim nekdanji minister Tomaž Gantar.

Točne številke delegatov še ni

Delegati, pričakovali so jih 238, bodo danes izbrali tudi tri podpredsednike stranke in spremenili statut. Točne številke delegatov še ni, so pa napolnili dvorano hotela Mons.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije