Da te kap: za slovensko golobico odštel 109 jurjev (FOTO)

Prleška prvakinja na dražbi v Južni Afriki dosegla rekord. Družina Sovič je s ptico zaslužila skoraj 400 tisočakov.
Fotografija: Oče Boris in sin Miha Sovič sta ljubitelja golobov.
Odpri galerijo
Oče Boris in sin Miha Sovič sta ljubitelja golobov.

Golobi in zlasti golobice so nedvomno lepe ptice, nekaterim, zlasti tam, kjer jih je preveč, denimo v Benetkah ali na sarajevski Baščaršiji, pa gredo vseeno na živce. Med slednjimi ni pravih ljubiteljev teh pernatih živali, ki jim lahko prinesejo celo bogastvo. To prav dobro vesta Miha Sovič in njegova družina s Cvena, dober streljaj iz Ljutomera, ki nikoli ne bosta pozabila svoje golobice Marjane S.
Miha Sovič je s svojo Marjano S razširil glas o prleških golobih pismonošah.
Miha Sovič je s svojo Marjano S razširil glas o prleških golobih pismonošah.

To je na dražbi v Južni Afriki za rekordnih 118.000 dolarjev (približno 109.000 evrov) kupil ljubitelj golobov in golobarstva iz Združenih držav Amerike. Ta znesek mnoge niti ne preseneča ob dejstvu, da je Marjana S nedavno zmagala na največjem svetovnem tekmovanju golobov in svojemu lastniku Mihu navrgla nagrado v zavidanja vrednem bruto znesku – kar 300.000 dolarjev oziroma 272.000 evrov.
 

Ugnala ptičjo konkurenco


Že pred mesecem smo poročali o Marjani S, ki je na prestižnem tekmovanju golobov pismonoš South African Million Dollar Pigeon Race v Južni Afriki najhitreje preletela 600 kilometrov dolgo pot. Opravila jo je v slabih 12 urah in pol. Nato je ostala v Afriki, kjer jo je čakala licitacija, že takrat pa se je glasno ugibalo, da bi cena zanjo lahko znašala do 100.000 evrov. Toda zgodilo se je, da je novi lastniki za Prlečko odštel še nekoliko več, menda je padel rekord.


Vsi golobi, ki so bili na dražbi, so imeli izklicno ceno 67 dolarjev (slabih 62 evrov), Marjana pa je že po nekaj dneh dobila dražitelja, ki je bil zanjo pripravljen plačati 50.000 dolarjev (46.000 evrov). Zadnji dan, ko poteka še dražba v živo, je cena za Marjano poskočila, tako da so na koncu zanjo dobili rekordnih 118.000 dolarjev (slabih 109.000 evrov), njen kupec pa je iz Združenih držav Amerike. Koliko bo dobil njen dosedanji lastnik Miha Sovič, še ni znano, ker večji del denarja od dražbe obdrži organizator, nekaj od prve nagrade pa bo Miha pustil v Južni Afriki za prijavljanje na tekmovanja v naslednjih letih.
 

Nov prleški adut


S štirimi leti je Miha že postal lastnik golobov, seveda mu jih je posodil oče Boris. Danes sta s partnerico Barbaro in 20-mesečno hčerko Živo lastnika golobnjaka z natanko 306 pticami, ki jima samo za hrano na leto poberejo štiri do pet tisoč evrov, ko gredo na tekmovanja, pa so stroški še bistveno višji. »Golobarstvo, golobi in tekmovanja so zame predvsem ljubezen, šele potem biznis. Meni je najbolj pomembno tekmovanje, na katero lahko vplivam. To pomeni tekmovanja doma, ki so maja, junija in julija, ko preskusiš sposobnosti svojih golobov.
Kdo bo nasledil prleško prvakinjo?
Kdo bo nasledil prleško prvakinjo?

Tekma v Afriki pa je dokaz, da delamo dobro in da so naši golobi ravno toliko vredni kot drugi, čeprav na papirju niso,« je povedal Sovič, ki nam je razložil, da je South African Million Dollar Pigeon Race eno najprestižnejših tekmovanj golobov, od 3600, kolikor so jih trenirali za tekmo, jih je v finalu poletelo le 1548. Tam je Marjana prvega zasledovalca prehitela za 16 minut in 19 sekund, tretjeuvrščeni je priletel čez slabo uro in le ti trije so prileteli na cilj prvi dan. Sovič pravi, da na tekmah golobi dosežejo povprečno hitrost 100 kilometrov na uro, tokrat so bili počasnejši, saj so leteli proti vetru pri vročini 32 stopinj. Kot kažejo uradni rezultati, je bila Marjanina hitrost na dirki 13,374 m/s.


Lastnik je tekmo spremljal na spletu, saj že pot golobov na tekmovanje precej stane, za štiri, ki jih je poslal, je plačal okoli 5000 evrov. Tekmovalne golobe ima tudi drugod po svetu, v Sloveniji pa je po njegovih besedah blizu 100 rejcev, od česar so na Cvenu trije. A njegova zdaj že bivša Marjana S je poskrbela za čudovito promocijo Slovenije in še zlasti Prlekije. Tako je namreč na daleč znano, da Prlekija ne slovi le po konjih kasačih, dobrih vinih in kulinariki ter prijaznih in gostoljubnih ljudeh, ampak ima od 1. februarja 2020 nov atribut. Pokrajina pod slovenskim Jeruzalemom je namreč postala tudi domovina golobov pismonoš. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije