ANKETA

Da se odpovem mesu? Dajte, no, dajte!

Objavljeno 18. februar 2019 15.45 | Posodobljeno 18. februar 2019 15.45 | Piše: D. V.

Afera z mesom iz Poljske, ki še kar pretresa javnost, je odprla številna vprašanja.

Afera z mesom iz Poljske, ki še kar pretresa javnost, je odprla številna vprašanja. In vnovič sprožila razprave o vegetarijancih in mesojedcih.
Pred leti so naši severni sosedje Avstrijci v raziskavi ugotovili, da so vegetarijanci manj zdravi od ljudi, ki jedo meso, čeprav praviloma uživajo manj alkohola, so redkeje kadilci in so telesno bolj aktivni od mesojedcev. Na ugotovitve so se kajpak ostro odzvali kritiki ter zatrdili, da je v ozadju oglaševanje mesne industrije. Znanstveniki so to zavrnili.

Obstaja pa tudi t. i. fleksibilno vegetarijanstvo: šest dni v tednu vegetarijanec, en dan mesojedec. Fleksibilno vegetarijanstvo ali – kot bi pripomnili nekateri – vegetarijanstvo s figo v žepu ima namreč vse več privržencev, ker ne temelji na prepovedih, ampak omogoča pestrost prehranjevanja in občasne pregrehe, kot je kakovosten kos mesa iz domače, po možnosti ekološke reje. Izraz je nastal sredi 90. let, s knjigo The Flexitarian Diet (2010) pa ga je ustoličila ameriška nutricionistka Dawn Jackson Blatner.

V naši tokratni spletni anketi smo uporabnike vprašali, kako je afera z mesom vplivala na njihov način razmišljanja, povezan z mesom. In odgovori? Zagotovo sta dokaj pomenljiva dva, da velika večina niti doslej ni marala kebaba in da se skoraj tri četrtine sodelujočih v naši anketi ni pripravljena odpovedati uživanju mesa. Dober tek! 
Deli s prijatelji