Cviček močnejši celo od virusa in Tita

Trebnje bi moralo med 12. in 14. junijem gostiti 48. teden cvička. Dogodek bo precej okrnjen – tako kot 1980., ko je umrl Josip Broz.
Fotografija: Povorke društev letos ne bo.
Odpri galerijo
Povorke društev letos ne bo.

Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske sestavlja 32 društev z nekaj več kot 6000 člani. Ti so vsako leto znova ponosni na rujno kapljico, ki jo pridelajo v svojih vinogradih in hranijo v kleteh, zidanicah in hramih. Letos bo bera očitno precej manjša, aprilska pozeba je terjala davek. »Ne kaže dobro, pozeba je vzela več kot 80 odstotkov pridelka,« pove Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki ima zidanico v okolici Trebnjega.
Tako je bilo nekoč, kako bo v prihodnje? FOTOGRAFIJE: Drago Perko
Tako je bilo nekoč, kako bo v prihodnje? FOTOGRAFIJE: Drago Perko

Prav Trebnje, bolje rečeno občina Trebnje, bi moralo junija letos, med 12. in 14., organizirati že 48. teden cvička, ki bi to pot združil moči s Trebanjskim košem, tradicionalno zabavno prireditvijo občine Trebnje. A to je bolj račun brez krčmarja oziroma koronavirusa, ki je pokvaril načrte številnim organizatorjem dogodkov po Sloveniji. Od včeraj je uradno: ne bo dvodnevne prireditve 48. Tedna cvička in 32. Trebanjskega koša. Pa vendarle: cviček se ne da!
 

Končna odločitev ta teden


»Dogodek v čast cvičku bo, čeprav le na simbolni ravni,« je odločen Jurak, ki je že pred dnevi o situaciji govoril z županom občine Trebnje in velikim podpornikom cvička Alojzijem Kastelicem, sestala se bosta v teh dneh. Ne nazadnje je občina Trebnje nosilka projekta, Zveze društev vinogradnikov Dolenjske pa tehnični partner.


»Vinogradništvo v tem trenutku stagnira, morda celo nazaduje. Po naših bližnjih goricah se sekajo vinogradi, nova generacija noče obdelovati, ker ne vidi ekonomskega razloga za to. Želimo pa si, da bi zadržali ta nivo. Da nekako pomagamo dejavnosti, ki je na našem koncu že 2000 let. Ne smemo dovoliti, da bi to z našo generacijo umrlo,« je pred meseci razmišljal Kastelic. Juraku je jasno, da so razmere zahtevne, a si z ekipo prizadeva, da naredi in opozori na cviček, na tega posebneža, ki je del DNK Dolenjske.


»Že zdaj je jasno, da letos ne bomo pripravili zbornika, ki smo ga sicer vsako leto. A v neki okrnjeni obliki bomo to izpeljali. Radi bi izbrali kralja cvička, v pripravi je razpis za cvičkovo princeso in ambasadorja cvička. Bistveno je, da vse skupaj izpeljemo do 15. julija,« napoveduje Jurak, ki se zaveda, da bo treba dogodek izpeljati v skladu z navodili in pravili, ki veljajo v času koronavirusa. Pa saj ne bo prvič, da dogodek, Teden cvička, poteka v okrnjeni obliki; Jurak spomni na leto 1980, ko veseljačenja zaradi smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza - Tita niso bila dovoljenja. Pa so se Dolenjci znašli, dogodek so organizirali v dvorani v trebanjskem podjetju Trimo. Tako nekako bo tudi letos. Letošnje in prihodnje leto bosta namenjeni tudi temu, da se popijejo in prodajo zaloge, ki so nastale v minulih letih.


»S pitjem domačih vin podpiramo naše pridelovalce, kmete, našo vinsko panogo. Predvsem moramo biti na lastno vino v prvi vrsti ponosni sami vinogradniki in zanj zahtevati primerno ceno. Če ga ne bomo cenili mi, ga ne bodo niti drugi. Na Dolenjskem smo z dušo in telesom za cviček, našo blagovno znamko, ki je res posebno vino, zato moramo še naprej vlagati v razvoj in promocijo,« še poudari Jurak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije