PO DVEH MESECIH

Čustveni zapis šolske ministrice pred odprtjem šol in vrtcev

Simona Kustec pred vnovičnim odprtjem šol učence in dijake vidi kot zmagovalce znanja.
Fotografija: Simona Kustec: »Niti v najbolj drznih sanjah si ob začetku letošnjega šolskega leta nihče med nami ni predstavljal, da je mogoče tako na hitro in kar čez noč izvesti tako izjemno preizkušnjo.« FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Simona Kustec: »Niti v najbolj drznih sanjah si ob začetku letošnjega šolskega leta nihče med nami ni predstavljal, da je mogoče tako na hitro in kar čez noč izvesti tako izjemno preizkušnjo.« FOTO: Voranc Vogel, Delo

Šolska ministrica Simona Kustec je pred delnim odprtjem šol učence in dijake spodbudila, naj vztrajajo do konca, vidi jih kot »zmagovalce znanja, zmagovalce tega in prihodnjega časa«. Učiteljem pa se je zahvalila za predano delo ter tudi »krpanje lukenj« tam, kjer usmeritve ministrstva morda niso bile ali niso mogle biti dovolj jasne in dodelane.

»Niti v najbolj drznih sanjah si ob začetku letošnjega šolskega leta nihče med nami ni predstavljal, da je mogoče tako na hitro in kar čez noč izvesti takšno izjemno preizkušnjo, poimenovano izobraževanje na daljavo. V mojih mladostnih časih bi rekli, da bi še veleumni profesor Baltazar za hip ostal brez besed,« je ministrica navedla v danes objavljenem v nagovoru učencem in dijakom.


»Mladi dokazali, da računalniki niso le za igrice in neumnosti«


Ti po njenem prepričanju z vestnim, odgovornim vedenjem ter s predanim trudom in učenjem med drugim sporočajo, da vedo, da se morajo učiti naprej in da »en nadležni virus pač ne sme pokvariti vseh vaših načrtov«. Meni, da so mladi v tem času dokazali, da računalnikov, pametnih telefonov in svetovnega spleta ne uporabljajo »samo za igrice in neumnosti«.



»Nekateri od vas boste šli v ponedeljek nazaj v šole, večina od vas pa za domačo mizo in k računalniku. Vsi pa boste delali, se učili, zaključevali ocene ter se veselili zasluženih in dolgih poletnih počitnic,« meni ministrica.

Pozvala jih je, naj niti za hip ne pozabijo, da so »skupaj s svojimi učitelji in starši postali največji zmagovalci – zmagovalci znanja, zmagovalci tega in prihodnjega časa«.


»Hvala, da ste nam zgled«


»Hvala, da ste pogostokrat v teh časih bolj potrpežljivi, bolj razumevajoči, bolj pogumni in hkrati bolj strpni in prijazni, kot smo mi starejši. Hvala, da ste nam zgled, da se ne smemo predati ob nepoznanih okoliščinah, ampak se moramo prilagoditi in iti naprej,« se je zahvalila.

Dodala je, da seveda ne moremo vedeti, kaj točno nam bo prinesla prihodnost, »vemo pa, da je prihodnost slehernega izmed nas odvisna od tega, kar vemo, kar znamo«. Učence je pozvala, naj zdržijo še čisto malo ter naj spoštujejo svoje starše in učitelje, ker tudi njim v tem času pogosto ni lahko.



V pismu ravnateljem, vzgojiteljem, profesorjem, učiteljem in drugim zaposlenim v vrtcih in šolah pa se je zahvalila za njihovo delo. Spomnila je, da je delo v vrtcih za večino od njih za dva meseca povsem zastalo, v šolah pa so izobraževanje na daljavo vpeljali »tako rekoč čez noč, brez vsakršnih pedagoških predpriprav, brez prilagoditev učnih načrtov, brez posebnih didaktičnih pripomočkov«. Ocenila je, da so bili pri tem uspešni.


»Izredne razmere bomo premagali«


»Te izjemne okoliščine so nas privedle tudi do spoznanja, kako velikega pomena sta področji vzgoje in izobraževanja za celotno družbo, ne zgolj za naše otroke in vas zaposlene. Izredne razmere bomo premagali, vzgoja in izobraževanje kot gonilni sili nadaljnjega razvoja pa bosta ostala. Morata ostati in v novih družbenih razmerah tudi obstati! Pač na drugačen, prilagojen način,« je prepričana Kustečeva.

Ministrica se zaveda, da je odločitev, da se nekateri vrnejo v vrtce in šole, večina učencev in dijakov pa šolsko leto konča na daljavo, »bolj ali manj salomonska«. »Po eni strani zato, ker bi bilo najbolj prav, da bi se lahko vrnili bodisi vsi ali pa nihče. Ali pa, da se to omogoči vsaj tistim, ki jim je ta dvomesečni vzgojno-izobraževalni proces na daljavo najbolj grobo posegel v uspešen zaključek leta. Po drugi strani pa tudi zato, ker boste predvsem učitelji in profesorji še naprej delali na daljavo; nekateri se boste vrnili v razrede, nekaj med vami pa vas bo celo že v tem času opravljalo oba načina dela – nekaj na daljavo in nekaj v razredu,« je navedla.

»Zavedam se, da ste in boste mnogokrat morali tudi improvizirati ter 'krpati luknje' tam, kjer naše usmeritve morda niso bile ali pa preprosto niso mogle biti dovolj jasne in dodelane. Tudi zato, ker so velikokrat nastajale sproti, tako rekoč 'pet minut pred dvanajsto', pa tudi potem so okoliščine pokazale še kakšno drugo bistveno pomembno podrobnost,« je pojasnila. Opravičila se je za »vse takšne primere, ki so upravičeno vzbudili nemir in slabo voljo«, in zagotovila, da nič od tega ni bilo storjeno namerno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije