GASILSTVO

Črpali z več kot 130 let staro črpalko

PGD Cerklje na Gorenjskem je izvedlo 31. Barletov memorial v spomin na utemeljitelja prostovoljnega gasilstva.
Fotografija: Najprestižnejši pokal občine Cerklje je podelil župan Franc Čebulj, prejelo pa ga je PGD Cerklje. FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Najprestižnejši pokal občine Cerklje je podelil župan Franc Čebulj, prejelo pa ga je PGD Cerklje. FOTO: Janez Kuhar

CERKLJE NA GORENJSKEM – »S tradicionalnim Barletovim memorialom ohranjamo spomin na starosto slovenskega gasilstva (Frana Barleta, op. a.), ki se je leta 1864 rodil v Cerkljah. Tekmovanje ni povsem standardno gasilsko, ima nekaj posebnosti, zato gasilci še raje pridejo,« je v uvodnih besedah vse udeležence prireditve spomnil predsednik PGD Cerklje Primož Močnik.

Gasilci so se namreč v sklopu memoriala pomerili v štirih kategorijah. Pokazati so morali spretnost, hitrost in znanje, podiranje tarče, metanje vrvi in cevi, izdelavo dvojne reševalne zanke in črpanje vode v tarčo, in sicer z več kot 130 let staro ročno batno črpalko, ki jo organizatorjem vsako leto posodi PGD Zgornji Brnik.

Slovesnosti so se udeležili tudi cerkljanski župan Franc Čebulj, predsednik Gasilske zveze Cerklje Blaž Kaplenik in poveljnik GZ Cerklje Metod Kropar. Najbolj prestižni pokal občine Cerklje za zmagovalca v seštevku vseh kategorij so tudi letos prejeli gasilci PGD Cerklje iz rok župana Franca Čebulja. Drugi so bili gasilci Zgornjega Brnika, tretji pa člani PGD Spodnji Brnik-Vopovlje, četrti gasilci Šenturške Gore in peti gasilci Hotemaž.

Za tekmovanje se je bilo treba dobro pripraviti. FOTO: Janez Kuhar
Za tekmovanje se je bilo treba dobro pripraviti. FOTO: Janez Kuhar

Za pokal občine se je potegovalo 16 gasilskih društev. Pri članih je zmagala tretja ekipa Cerkelj, druga je bila ekipa Zgornjega Brnika 3 in tretja Srednje vasi pri Šenčurju-druga ekipa, pri članicah pa je zmagala ekipa Zgornji Brnik 1, pred prvo ekipo Cerkelj in Voklom. V tekmovanju za največ načrpane vode pa je slavila ekipa PGD Cerklje 2.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije