KORONAVIRUS

Slovenija se približuje kritični meji: naraščata krivulja in število mrtvih

Največ novih okužb v ponedeljek v Hrastniku.
Fotografija: V Sloveniji imamo tretji dan zapored smrtno žrtev zaradi covida 19. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji imamo tretji dan zapored smrtno žrtev zaradi covida 19. FOTO: Jure Eržen, Delo

Zatišje konec preteklega tedna, ko smo imeli enoštevilčno novoodkrite okužbe z virusom sars-cov-2 (šest in sedem), je ob objavi ponedeljkovih izvidov testiranj trčilo na trda tla. V ponedeljek so namreč odkrili 24 novih okužb ob 914 testih. Tretji dan zapored imamo novo smrtno žrtev, skupaj je tako zaradi covida 19 ali z njim pri nas umrlo že 114 ljudi.
 
Preberite tudi:

Preverite, koliko okužb nam napovedujejo: Hodimo po robu



V bolnišnici se zdravi 22 oseb, tri potrebujejo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili dve osebi, na novo pa jih sprejeli šest.



Do zdaj je bilo v Sloveniji potrjenih 1.977 okužb ob 123.189 opravljenih testih, aktivnih pa je 238 primerov.



Na vladni tiskovni konferenci o novem koronavirusu so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nijz Nuška Čakš Jager in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.



Horjakova je povedala, da je v Odrancih konec tedna izbruhnilo novo žarišče, ko je virus zašel v vrtec. Virus v poletnih mesecih ne izgublja moči in se še naprej širi, zato je treba upoštevati osnovna navodila, kot so uporaba mask, razkuževanje, umivanje rok, omejevanje stikov. Če sumite, da ste okuženi ali da ste bili v stiku z okuženo osebo, obvestite lokalnega epidemiologa oziroma svojega zdravnika ter ostanite doma, je ponovila Horjakova.

Večina okužb v Sloveniji lokalnih

Nuška Čakš Jager je povedala, da se krivulja okužb v Sloveniji vzpenja in prihajamo do kritične meje, ko epidemiološka služba stanje še obvladuje in deluje v smislu preprečevanja širjenja virusa. Vse, ki jih kontaktirajo epidemiologi, je zato pozvala, naj bodo odzivni in odkriti glede svojih stikov, ker da lahko samo tako omejimo širjenje. V enem tednu smo imeli 104 primere novih okužb, od tega le dva uvožena (iz Italije in Srbije), eden pa je povezan z importiranimi. Kar 77 je lokalnih prenosov okužbe, za ostale izvor ni znano. Narašča tudi število tistih, ki v karanteni zbolijo. Z ukrepi na mejah smo število importiranih primerov znižali, virus pa se širi na zabavah, srečanjih, porokah, je izpostavila.



Dnevno število prirasta okužb. FOTO: Nijz
Dnevno število prirasta okužb. FOTO: Nijz


V Evropi imamo nekaj redkih področij, ki so hudo ogrožena. Skrb vzbujajoče je, da imamo nekaj srednje obarvanih področij, kamor sodi tudi velik del Balkana, in nekaj področij v Sloveniji, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nijz in dodala, da imamo v Sloveniji več žarišč, izpostavila je Hrastnik.

O dogajanju na Hrvaškem je povedala, da se tudi oni soočajo z vzponi in padci.

Datuma, kdaj bi lahko dobili cepivo, ni mogoče predvideti, pričakujejo pa, da bo na voljo prihodnje leto, kdaj in kako, pa še ni popolnoma jasno, je povedala Čakš Jagerjeva. Pojasnila je, da ni znano niti, koliko odmerkov cepiva bo na voljo. Kadar imamo omejeno število odmerkov, se vedno delajo prioritete. Ta trenutek pa je to še prezgodaj ugibati, je poudarila.

Minister Koritnik je spregovoril o mobilni aplikaciji, s katero bi sledili okužbam. Ponovil je, da ne gre za sledilno aplikacijo, ampak da bo uporabnika le opozorila, ali je bil v stiku z okuženim. Kako bo delovala aplikacija, lahko preberete v članku Znano, kako bo delovala aplikacija za spremljanje okužb (VIDEO). Minister je poudaril, da aplikacija ne zdravi virusa niti ne varuje pred njim, še vedno je treba upoštevati splošna priporočila za zajezitev širjenja virusa. Prostovoljna aplikacija naj bi bila na voljo predvidoma sredi avgusta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije