DOLINA LEPENE

Čista, a zelo mrzla

Če se želite pošteno ohladiti, bo ravno pravšnja dolina Lepene, približno pet kilometrov dolga ledeniška dolina v Julijskih Alpah.
Fotografija: Velika korita Soče
Odpri galerijo
Velika korita Soče

Na koncu doline je izvir s slapom potoka Lepenca, ki se izliva v Sočo. Nad njo se vzpenjajo Črni vrh, Kaluder, Veliki Lemež, Lipnik, Hudi vrh in severni rob Golobarja. V zatrepu doline je Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, priljubljeno izhodišče za dostop do Krnskega jezera, na začetku pa je večje turistično naselje z gostiščem in športnimi igrišči. Kjer se dolina Lepene odpira v Trento, se začnejo velika korita Soče.
Korita so v Triglavskem narodnem parku.
Korita so v Triglavskem narodnem parku.

V pleistocenu je tam tekel pobočni ledenik in napajal veliki soški ledenik. To območje je leta 1998 močno prizadel potres v Zgornjem Posočju z žariščem med dolino in Krnskim pogorjem. V Lepeni je nastalo več skalnatih podorov, ki so močno spremenili relief.

Na tem območju je ustrezno označen Šunikov vodni gaj; to je kraj, ki skriva lepote pradavnine, a so ga do nedavnega pozabili pokazati svetu, kot pravijo ljubitelji narave. Zdaj so odstrli le del čudovite pokrajine, ki tudi tam, do koder ni označene poti, skriva zaklade, ob katerih zastane dih. Na tabli lahko preberemo, da je gaj sredi neokrnjene narave in poln čudovite energije.


Velika korita Soče se začnejo na začetku doline Lepene. Dolga so 750 metrov in v sušni dobi globoka 15 metrov, sicer pa globlja. Široka so od dva do osem metrov. Plovba po velikih koritih Soče ni dovoljena, vstop za plovbo je dovoljen po koncu korit.
Kopanje je samo za pogumne. Fotografije: Primož Hieng
Kopanje je samo za pogumne. Fotografije: Primož Hieng

Korita so v Triglavskem narodnem parku, zato moramo upoštevati pravila: ne smemo odmetavati smeti, razen na za to določena mesta, ni dovoljeno sežigati odpadkov, ni dovoljeno parkirati zunaj urejenih parkirišč, kampiramo lahko samo v kampih, prepovedano je graditi počitniške hiše, ne smemo izpuščati onesnažene vode v okolje oziroma naravo in ne uporabljamo gozdnih cest, razen ko je to dovoljeno s tablo. Upravljavci TNP so vedno na terenu in opozarjajo obiskovalce na nepravilno vedenje. Če se prepovedi ne držimo, nas lahko kaznujejo.


Na koncu Velikih korit in vse nazaj do brzic v koritih se lahko kopamo. Na svoj račun bodo prišli le najpogumnejši, saj je reka Soča sicer zelo čista, a tudi zelo mrzla. Poleti je temperatura vode le redko nad 10 stopinj Celzija, vendar bomo tam kljub temu srečali kopalce.
Okolica je urejena.
Okolica je urejena.

V dolini Lepene, ki je ime dobila po lapuhu – v teh krajih mu pravijo lepenje, raste pa na obsežnem prodišču ob izlivu Lepenjice v Sočo –, pridejo poleg pohodnikov na svoj račun tudi kolesarji in ribiči. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije