VINOGRADNIŠKI ŠOV

Četrtič obrezali žlahtno brajdo pod Goro Oljko

Objavljeno 23. marec 2019 21.53 | Posodobljeno 23. marec 2019 21.53 | Piše: Jože Miklavc

Modra kavčina v Šmartnem ob Paki je potomka mariborske Stare trte. Alojz Jenuš - Slavek je pripravil pravi vinogradniški ovtar šov.

Ovtar Alojz Jenuš - Slavek je predsednico vinogradnikov Mojco Praprotnik oblekel v vinogradniški firtoh. FOTOgrafije: Jože Miklavc
Po lanski odlični, prvi zares obetavni trgatvi brajde, potomke mariborske Stare trte modre kavčine, ki so jo šmarški vinogradniki dobili v dar od Mestne občine Maribor, so tokrat že četrtič priredili javno rez.
image
Ovtar Alojz Jenuš - Slavek je predsednico vinogradnikov Mojco Praprotnik oblekel v vinogradniški firtoh. FOTOgrafije: Jože Miklavc

Pri tamkajšnji knjižnici in cerkvi sv. Martina, kjer ima trta izjemno prestižno lego, se je zbrala večina od 130 članov vinogradniškega društva, ki združuje male in srednje pridelovalce vinske trte od Vinske Gore do Topolšice ter predvsem Malega in Velikega Vrha ter Slatine v občini Šmartno.
 

Ko zapojejo škarje


Po predstavitvi dogodka, ki ga vedno šegavo napove vaški amaterski gledališki igralec Franc Fužir, je besedo dobila domača predsednica vinogradnikov Mojca Praprotnik, ki se tudi sama odlično znajde med brajdami in je ponudnica domače kulinarike na svoji turistični točki nad Šmartnim. Ko je dobro delo ljubiteljev vinske trte in dobre kapljice požegnal še župan Janko Kopušar, ki bo iz občinske blagajne tudi letos prispeval za vzdrževanje te znamenite trte, je dobil besedo še Alojz Jenuš - Slavek iz Malečnika, ki že od začetka svetuje glede rezi in branja te žlahtne brajde.
image
Župan Janko Kopušar, podpredsednik in predsednica vinogradnikov Peter Kranjc in Praprotnikova ter ovtar Alojz Jenuš - Slavek so nazdravili novemu letniku.

Oba pomembneža je obdaril z muštrom iz svojega vinograda, povedal, kakšno vino naj nastane iz malih vinogradov, in svetoval, kako se neguje to svetovno znamenitost, ki je pognala korenine že na skoraj vseh celinah.
Zapele so tudi škarje prvega predsednika, zdaj podpredsednika tamkajšnjih vinogradnikov Petra Kranjca, ter Praprotnikove, Slavek pa je škarje vihtel le zaradi videza in fotografij.
image
Peter Kranjc, Mojca Praprotnik in Alojz Jenuš - Slavek so obrezali potomko slovite mariborske trte.

»Le glejte, da prideva z Mojco v cajtnge, če ne, vam bom slike računal,« se je šalil, medtem ko je bilo dvajset ali več trtnih odganjkov že na tleh. Ostalo je le nekaj šparonov in prav toliko čepov, pa spominska slika ter glasbena razglednica ob zvokih frajtonarice. In tako se je končal eden od dogodkov, ki v povezavi z vinogradniki, vinsko trto in cerkvenim patronom sv. Martinom poživljajo ta znameniti kraj pod Goro Oljko. Domačini so postregli z vinom in s prigrizkom, kakršnega zlepa ne dobijo niti v gorcah, ko je treba vse leto trdo delati in paziti na vinsko trto.
 

Da ni dolgčas


Alojz Jenuš - Slavek, ovtar, čuvaj vinogradov, vinske trte in grozdja, ki je skupaj z brači iz Malečnika že lepih 33 let tudi varuh mariborske Stare trte, nam je ob že četrtem obisku v Šmartnem ob Paki šaljivo povedal: »Skupaj z malečniškimi brači smo vsako leto nepogrešljivi člen trgatve te trte svetovne slave, a tudi sam rad pogosto obiščem vinogradniške prijatelje po slovenskih vinogradniških okoliših in jim rad svetujem glede rezi, a tudi kakšno ušpičim, da ni dolgcajt.
33
let je že Slavek varuh mariborske Stare trte.


Tu v Šmartnem ob Paki, kjer imajo cerkev vinogradniškega patrona sv. Martina, je sploh prijetno, saj so v tej najbolj severozahodni legi podravske vinogradniške dežele izjemno uspešni vrhunski vinarji. Tokrat sem moral v vinogradniški firtoh obleči njihovo predsednico, vinogradnico Mojco Praprotnik, ki se je spravila k rezu potomke kot kakšna manekenka. Pa sem ji zavezal kar naš, malečniški slavni predpasnik, kar je vsekakor vžgalo.« 
Deli s prijatelji