MENJAVA NA VRHU

Cerarju so štete ure

Edini kandidat za njegovega naslednika je Počivalšek.
Fotografija: Miro Cerar ne bo več predsednik stranke, ki je nekoč nosila njegovo ime. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Miro Cerar ne bo več predsednik stranke, ki je nekoč nosila njegovo ime. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Stranka Mira Cerarja, ki se je po velikem slavju na parlamentarnih volitvah leta 2014, ko je osvojila rekordno število poslancev (36), preimenovala v Stranko modernega centra, bo na sobotnem kongresu dobila novega predsednika. Ustanovitelj stranke, ki je nastala dober mesec pred volitvami 2014, nekdanji premier, zdaj pa zunanji minister, Miro Cerar je po slabšem izidu na lanskih parlamentarnih volitvah in za stranko še bolj poraznih letošnjih evropskih volitvah sporočil, da ne bo več kandidiral za predsednika stranke.

Edini kandidat za Cerarjevega naslednika je minister za gospodarstvo Zdenko Počivalšek. Ta bo stranko prevzel v precej slabši kondiciji, kot je bila, ko je julija 2014 dobila 34,49 odstotka glasov in daleč za seboj pustila drugouvrščeno SDS. Na lanskih volitvah je stranka dobila deset poslancev, vmes pa jo je zapustilo več vidnih članov, med njimi tudi Milan Brglez. Nekdanji predsednik državnega zbora je prestopil v SD in na listi socialnih demokratov postal evropski poslanec.

Počivalška čaka težka naloga, če bo hotel stranko, ki jo nekateri sicer ocenjujejo za politično mrtvo, ohraniti v parlamentu, saj ji večina anket nameri premalo podpore, da bi se še uvrstila v slovenski hram demokracije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije