ARBITRAŽA

Cerar zažugal Bruslju: To boste morali še pojasniti

Slovenski zunanji minister ponovil, da je Hrvaška dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo.
Fotografija: Jean-Claude Juncker je bolj kot Sloveniji naklonjen Hrvaški. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Jean-Claude Juncker je bolj kot Sloveniji naklonjen Hrvaški. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, z neupoštevanjem odločitve arbitražnega sodišča pa krši mednarodno pravo in pravo EU, je v odzivu na mnenje pravne službe Evropske komisije o arbitraži dejal zunanji minister Miro Cerar. Dodal je, da je Slovenija upravičena, da v okviru svojih meja izvaja svoje suverene pravice.

Razsodba zavezujoča v vsakem primeru

Mnenje pravne službe v Bruslju potrjuje glavne navedbe Slovenije in jasno pove, da arbitraža velja tudi za vso Evropsko unijo, je dejal Cerar. Pojasnil je še, da je arbitražna razsodba zavezujoča v vsakem primeru, četudi Slovenija ne bi vložila tožbe proti Hrvaški na Sodišču Evropske unije. S tožbo pa želi Slovenija dodatno pokazati, da Hrvaška krši pravo EU. Z uspešno tožbo bo to le še dodatni pravni pritisk na Zagreb za uveljavitev arbitražne razsodbe.

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Minister za zunanje zadeve Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Za dnevni red odgovoren Juncker

Da Evropska komisija ni obravnavala mnenja svoje pravne službe, bodo morali v Bruslju pojasniti. Cerar je spomnil, da je za dnevni red kolegija Evropske komisije odgovoren njen predsednik Jean-Claude Juncker in da je njihova avtonomna odločitev, ali obravnavajo tovrstne dokumente in izrazijo svoje mnenje. Komisija je sporočila, da mnenja svoje pravne službe tudi v prihodnje ne bo dodala na svoj dnevni red kolegija.

»EU stoji in pade na vladavini prava«

Slovenija se ne more neposredno vmešavati v delo Evropske komisije, a lahko vztrajno izraža svoje mnenje. »Evropska unija stoji in pade na vladavini prava,« je dodal Cerar. Ocenil je še, da Slovenija sicer dobro sodeluje z Brusljem, a da je Komisija pri primeru arbitraže zamudila svojo priložnost, da bi varovala načela vladavine prava.

Politični spor prenesli na sodišče

Pričakovano srečanje premierja Marjana Šarca s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je ocenil kot dobro, saj so dobrososedski odnosi v interesu obeh držav. Čeprav državi na več področjih dobro sodelujeta, pa ostajajo odprta vprašanja, ko Hrvaška krši zaveze. Slovenija mora pri tem nastopati odločno in po potrebi stopnjevati pritisk.

Po njegovi oceni so z vložitvijo tožbe tudi delno razbremenili odnose med državama, saj so politični spor prenesli na sodišče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije