BO KOMISAR?

Cerar: Ta ugibanja so neprimerna

Pojavljajo se namigovanja, da naj bi se odpovedal svoji stranki v zameno za komisarsko mesto.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar je ob nekaterih ugibanjih, da naj bi postal kandidat za evropskega komisarja, zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala, predlog pa poda premier Marjan Šarec. Da ta ugibanja niso na mestu in so lahko trenutno celo neprimerna, je opozoril Cerar, ki je v torek napovedal umik z vrha SMC na jesenskem kongresu. Po Cerarjevih navedbah je treba počakati na Šarčev predlog kandidata za evropskega komisarja.

Cerar: Sam sem sprejel odločitev

Cerar je pojasnil tudi odločitev, da na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Poudaril je, da je odločitev sprejel po lastnem premisleku, povsem samostojno, predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno. Dodal je, da je to tudi plod premisleka po evropskih volitvah. Na teh je sicer stranka dosegla zelo slab izid.

»Mislim, da mora stranka zadihati z novimi pljuči,« je dejal Cerar in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v tem procesu, če bo treba, pomagal.

Zadovoljen je, da so imeli v torek na izvršnem odboru, ko so razpravljali o nadaljnji poti in kongresu, zelo konstruktivno razpravo. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, taki pa nameravajo tudi ostati. Torej, kot napoveduje, ostaja stranka čvrst člen vladne koalicije in čvrst člen v parlamentarnem delu z njihovo poslansko skupino. Ministri SMC bodo nadaljevali odgovorno delo v vladi, tudi sam bo nadaljeval delo zunanjega ministra, je zagotovil Cerar.

Tesnejše sodelovanje liberalnih strank

Odgovoril je tudi na ocene Šarca o nujnosti povezovanja liberalnih strank pred prihodnjimi volitvami. Cerar je spomnil, da je bil sam tisti, ki je že pred volitvami govoril o tem, da bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati, a na partnerski osnovi. Prepričan je, da mora diskusija o tem ostati živa, saj je v sedanji vladni koaliciji nekaj liberalnih strank.

Po njegovem mnenju je tesnejše sodelovanje strank, ki imajo podobne ideološke poglede in cilje, lahko koristno. Kako bo o tem razpravljala stranka SMC, pa je stvar pristojnih organov in procesa, je še poudaril Cerar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije