PROTI VLADI

Neprijavljen protest sredi Ljubljane, tokrat okoli 3500 kolesarjev (VIDEO)

Protestniki so v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora.
Fotografija: FOTO: Mojca Zabukovec
Odpri galerijo
FOTO: Mojca Zabukovec

Središče Ljubljane je okoli 19. ure zavzelo okoli 3500 kolesarjev protestnikov, ki so z glasnim vzklikanjem izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije koronavirusne bolezni 19. Kolesarji so pod sloganom 'Z balkonov na kolesa' na petem zaporednem petkovem protestu vzklikali proti vsakodnevnemu kratenju svoboščin in zahtevali odstop vlade.
       
Protestniki so v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora. Mirne proteste, ki jih je organizirala Anarhistična pobuda Ljubljana in še 23 drugih skupnosti in nevladnih organizacij, so spremljali policisti. Protesti so potekali tudi v Mariboru in drugih slovenskih mestih. 

Prvi protest opoldne v Ljubljani prijavljen, večerni pa ne

Kot sporočajo s PU Ljubljana je bil prvi protest opoldne v Ljubljani prijavljen, večerni pa ne. Protestniki sicer opozarjajo, da oblast in kapitalizem ponujata zgolj izkoriščanje in zatiranje, sami pa želijo med ljudmi vzpostaviti vzajemno pomoč, solidarnost in antiavtoritativnost.

»Letošnji prvi maj označuje začetek novega vala ekonomske in socialne krize, ki je nastopila kot posledica boja proti globalni pandemiji koronavirusa. Odgovor te, pa tudi vseh prejšnjih in prihodnjih vlad na krizo je predvidljiv: proračunski rezi, zategovanje pasu, ropanje ljudi na račun preživetja bank, uničevanje okolja za dobiček peščice, represija, populizem, zatiranje vseh drugače mislečih in kratenje svobode,« so zapisali na facebooku.



Že opoldne se je pred parlamentom po podatkih policije zbralo okoli 100 ljudi, zaradi kršenja javnega reda in miru pa so policisti sprva pridržali in nato izpustili organizatorja protesta, predsednika Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije – Ladislava Troho. Kot je gibanje zapisalo na facebooku, je vlada njihovo prvo zahtevo s sprostitvijo gibanja med občinami že izpolnila. Še vedno pa zahtevajo, da vlada takoj nepreklicno odstopi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije