KDO SI UPA?

Cene, da te kap! Ne boste verjeli, koliko že stane ura parkiranja

Objavljeno 20. april 2019 09.47 | Posodobljeno 20. april 2019 10.03 | Piše: STA, A. L.

Ponekod bodo letošnje poletje cene parkiranja že dvakrat višje kot pred dvema letoma.

Bled. Arhivska fotografija.
BLED, BOHINJ – V Bohinju nadaljujejo izvajanje ukrepov trajnostne mobilnosti, da bi umaknili promet od jezera. Tako se bodo v prihajajoči poletni sezoni ob hkratni zagotovitvi brezplačnih prevozov z bolj oddaljenih parkirišč dvignile cene parkiranja ob jezeru za pol evra – na tri evre na uro. Za pol evra – na 2,5 evra na uro – naj bi dvignili ceno parkiranja tudi na Bledu.

Bohinjski občinski svetniki so na prejšnji seji sprejeli sklep o določitvi javnih parkirnih površin ter višin parkirnin in letnih dovolilnic, kar določa nove cene parkirnin v letošnjem letu. Za prihajajočo poletno sezono so dvignili cene parkirnih mest neposredno ob Bohinjskem jezeru za 50 centov, saj želijo območje jezera razbremeniti prometa.

image
Bled. Arhivska fotografija.

Hkrati z višjimi cenami parkiranja neposredno ob Bohinjskem jezeru, ki se dvigajo že tretje leto zapored, in bodo letošnje poletje že dvakrat višje kot pred dvema letoma, pa občina obiskovalcem ponuja tudi ugodna bolj oddaljena parkirišča in brezplačne prevoze z njih do jezera, ki bodo to poletje še bolj frekventni.

Bohinjski župan Jože Sodja je prepričan, da tudi ob vrhuncu poletne sezone v Bohinju ni preveč ljudi, je pa preveč vozil. »Bohinj je velik, kolikor je, in vemo, da parkirana vozila bremenijo prebivalce in turiste, zato so cene ob jezeru res relativno visoke, bolj oddaljena parkirišča pa so ugodna, poleg tega z njih nudimo brezplačne prevoze,« je pojasnil in dodal, da ljudi želijo na ta način prepričati, da bi začeli uporabljati bolj oddaljena parkirišča.

Drugje dražje, zato dražijo tudi oni

Podobnih usmeritev kot Bohinj za umik prometa od jezera se loteva tudi Bled, ki postopoma ukinja parkirišča tik ob jezeru in omejuje dostop z vozili. Blejski občinski svetniki so ta teden v prvem branju obravnavali spremembe odloka o urejanju cestnega prometa v občini, po katerem se na občinskih parkiriščih v središču Bleda parkirnine zvišujejo z dveh evrov na 2,5 evra na uro.
Kot so pojasnili na blejski občini, je analiza cen parkiranja primerljivih občin pokazala, da so cene parkirnin drugod višje od dveh evrov, zato so se za dvig odločili tudi na Bledu. Poleg tega odlok sledi spremembam prometnega režima zaradi uvedbe potopnih stebričkov in vzpostavitve parkirišča za avtobuse.

Spremenjena prometna ureditev sledi celostni prometni strategije Bleda, sprememba pa je potrebna tudi zaradi uvedbe elektronskih dovolilnic za vstop v cono za pešce ob jezeru. Spremembe odloka morajo blejski svetniki potrditi še v drugem branju, ki bo predvidoma na junijski seji, nato sledi še javna objava spremenjenega odloka, tako da bodo spremembe, ki jih odlok uvaja, vključno z dvigom parkirnin, začele veljati šele proti koncu poletja.Prav tako kot Bohinj tudi Bled krepi javne prevoze v času turistične sezone. Lani je bil tako imenovani shuttle bus izjemno uspešen, uporabljali so ga tako turisti in obiskovalci Bleda kot tudi domačini. Zaradi velikega lanskega uspeha, ko je avtobus na dan prepeljal od 120 do 260 ljudi, pa letos uvajajo še dodatno linijo.

Tako bosta med 27. aprilom in 5. majem ter med 15. junijem in 15. septembrom vozila dva avtobusa, ki bosta povezovala blejske vasi med seboj in sotesko Vintgar, Zatrnik in Pokljuko. Tudi letos bo vozovnica stala en evro, za goste, ki bodo na Bledu nočili vsaj tri dni in bodo imeli kartico Julijske Alpe–Bled, pa bo vožnja brezplačna.
Deli s prijatelji