TEŽAVE

Cekuti prekinili prestajanje zaporne kazni

Neuradno menda do 11. oktobra letos.
Fotografija: Jure Cekuta. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Jure Cekuta. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

LJUBLJANA – Uprava zapora na Dobu je ugodila prošnji slikarja Jureta Cekute, v primeru Patria 2 obsojenega na štiri leta in štiri mesece zapora, in mu zaradi slabega zdravja (začasno) prekinila prestajanje zaporne kazni, poroča današnji časnik Večer.

Cekuta je bil obsojen, ker je Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v povezavi s Patrio. Za začasno prekinitev prestajanja kazni je prosil zaradi slabega zdravja. Kot so za Večer potrdili pri Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, so predlogu obsojenca ugodili, niso pa uradno razkrili, do kdaj velja začasna prekinitev. Neuradno je časnik izvedel, da menda do 11. oktobra letos. V obdobju treh mesecev (od 11. julija do 11. oktobra) Cekuti tako ne teče čas prestajanja zaporne kazni.

Cekuta je nastopil prestajanje zaporne kazni 6. septembra lani. V zapor bi sicer moral že julija 2017, a je tedaj njegova obramba ljubljansko okrožno sodišče prosila za odložitev nastopa kazni zaradi slabega zdravja. Sodišče mu je dvakrat ugodilo, tretjič pa več ne, na kar se je obsojeni pritožil, a neuspešno.

Huda sladkorna bolezen in težave s srcem

Ker je Cekuta izčrpal vsa pravna sredstva, je moral v zapor takoj, ko je prevzel poziv. Ljubljansko okrožno sodišče je poziv na prestajanje zaporne kazni izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse njegove pritožbe, saj je razpolagalo z mnenjem zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za prestajanje zaporne kazni, je spomnil časnik Večer. Cekutov odvetnik Janko Jerman je sicer v pritožbi na višje sodišče izpostavil, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem in da zato ne more v zapor. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, pa je ocenila, da lahko gre na prestajanje zaporne kazni, ker mu v zaporu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno nego.

Težave s pljuči

Cekutov odvetnik Jerman je za Večer povedal, da je v vseh pritožbah v zvezi s sodbo in pozivih na prestajanje zaporne kazni z obsežno dokumentacijo utemeljeval, da Cekuta, ki je hud bolnik, ne more v zapor, temveč se mora ustrezno zdraviti, vendar tega sodišča niso upoštevala. Cekuta se zdaj zdravi zaradi težav s pljuči na kliniki Golnik, je razložil odvetnik. Bolezen so odkrili po naključju, ko je Cekuta maja doživel hud srčni napad v zaporu in so ga odpeljali na temeljit pregled v novomeško bolnišnico, še navaja časnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije