IŠČEJO JIH 12

Če se ne ukvarjate z nobeno športno aktivnostjo, vam bodo plačali

Gre za projektno delo, ki traja 18 dni.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

LJUBLJANA – Bralka nas je opozorila na zanimiv oglas. »Za sodelovanje v vadbeni raziskavi potrebujejo moške posazemnike (18–30 let), ki se ne ukvarjajo z nobeno redno športno dejavnostjo (poleg šolskih obveznosti). V raziskavi ne morejo sodelovati posamezniki s kroničnimi boleznimi ali kadilci,« je zapisano v objavi Instituta Jožef Stefan (IJS) na enem od študentskih servisov. Iščejo 12 junakov, ki bodo v projektu sodelovali 18 dni.


Kaj bodo počeli? »V pričujoči raziskavi, ki je del tega večjega projekta, bomo ovrednotili vpliv treninga (angl. fitness) na sposobnost v različnih pogojih. Mladi in zdravi preiskovanci z različno stopnjo pripravljenosti (fitness) bodo opravljali dnevno 90-minutno vadbo na cikloergometru, z intenzivnostjo enako 60 % maksimalne zmogljivost. Raziskovalci bodo spremljali njihovo stanje pred 10-dnevnim treningom in po njem, testirali odziv srčno-žilnega, respiratornega in termoregulacijskega sistema na submaksimalno in maksimalno vadbo pod različnimi pogoji: v normalnem okolju (temperatura okolja = 20 °C), v toplem okolju (temperatura okolja = 35 °C) in v hipoksičnem okolju (temperatura okolja = 20 °C, simulirana višina = 4000 m),« odgovarjajo z IJS.


Raziskovalci IJS pod vodstvom prof. dr. Igorja Mekjaviča želijo odgovoriti na vprašanje, ali istočasna adaptacija na višino in na vročino lahko škodi zmogljivosti vrhunskih športnikov: »Ali torej adaptacija na višino vpliva na sposobnost v vročem okolju in obratno. Raziskovalci so ovrednotili tudi vpliv istočasne adaptacije na višino in vročino, na sposobnost v vročem in hipoksičnem okolju.«

Projekt izvaja mladi raziskovalec (štipendist ARRS) Alexandros Sotiridis v okviru svojega doktorskega dela (je doktorski študent na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana).

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije