JASNO IN GLASNO

Če Šarec danes ne bo izvoljen, sledi tole

Glasovanje je tajno.
Fotografija: Dogajanje v državnem zboru. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Dogajanje v državnem zboru. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Od 14.10 do 14.25 bodo poslanci z glasovnicami pokazali, kakšno podporo ima Marjan Šarec. Pričakovati je (vsaj) 52 glasov (LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in Desus), a glasovanje je tajno in presenečenja so se že zgodila.

Če kandidat za predsednika vlade Šarec danes ne bo izvoljen, je iz časovnega poteka današnje izredne seje državnega zbora razvidno, da se začneta točka in poziv »poslanskim skupinam ali najmanj desetim poslancem, da do nedelje, 19. avgusta 2018, do 10. ure vložijo predlog sklepa za izvedbo volitev predsednika vlade na podlagi četrtega odstavka 11. člena ustave Republike Slovenije (moralo bi pisati 111. člena ustave RS, op. p.) in prvega odstavka 228. člena poslovnika državnega zbora«.

Dogajanje v državnem zboru. FOTO: Jure Eržen, Delo
Dogajanje v državnem zboru. FOTO: Jure Eržen, Delo

V četrtem odstavku 111. člena je zapisano: »Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v 48 urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Na ponovnih volitvah se glasuje o posameznih kandidatih po vrstnem redu števila glasov, dobljenih pri prejšnjih glasovanjih, nato pa o novih, do volitev vloženih kandidaturah, med katerimi ima prednost morebitni kandidat predsednika republike.«

Če tudi pri teh volitvah noben kandidat ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije