HIŠA NA DRAŽBO

Če ne zberejo denarja, bo osem ljudi na cesti

Medvedovi imajo čas le še do konca meseca. Trije so invalidi, na poti pa je še dojenček.
Fotografija: Lado in Tejka Medved kljub sramu, ki ga čutita, prosita za pomoč. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Lado in Tejka Medved kljub sramu, ki ga čutita, prosita za pomoč. FOTO: Dejan Javornik

VIŠNJA GORA – Kako malo je potrebno, da se ti življenje sesuje, že nekaj let ugotavlja družina Medved iz Višnje Gore. Zaradi minimalnega dolga bo v kratkem že 9. dražba družinske hiše, v kateri živi sedemčlanska družina in še prijatelj. Če do konca meseca ne zberejo dovolj denarja, bodo na cesti.



»Začelo se je z dolgom 50 takratnih nemških mark Pivovarni Laško, ko smo imeli v najemu lokal,« svojo pripoved začne 49-letna Tejka Medved, povsem obupana mama dveh sinov, starih 29 in 26 let, ki skupaj s partnericama prav tako bivata v hiši. Ena od njiju je noseča, z njimi pa živi tudi 76-letna teta, lastnica zgornje etaže hiše, »in rubijo tudi njej, čeprav nima nič z dolgom. Na sodišču zdaj dokazuje, da ona ni dolžnik,« pojasnjuje Medvedova.

Hiša Medvedovih se je že osemkrat neuspešno prodajala. FOTO: Dejan Javornik
Hiša Medvedovih se je že osemkrat neuspešno prodajala. FOTO: Dejan Javornik
Zaradi dolgov se je prodajalka po poklicu s 25 leti delovne dobe znašla v osebnem stečaju. Trenutno prejema 222 evrov socialne pomoči, njen mož, 56-letni Lado Medved, pa je po 37 letih delovne dobe tehnološki višek in invalidsko upokojen za štiri ure, štiri pa je na zavodu. »Tudi jaz sem v osebnem stečaju, prejemam 370 evrov,« pojasnjuje in dodaja, da tudi oba sinova delata in vsak evro prispevata k temu, da bi odplačali dolg, zaradi katerega jim grozi, da bodo ostali na cesti.


Lado je v stečajnem postopku sicer dosegel odpust obveznosti, medtem ko je Tejko v stečaj potisnila banka. »Ker sem bila porok za kredit v višini 86.000 evrov. Rubežniku smo na roke dali večkrat po nekaj tisoč evrov, iz hiše je odnesel celo televizijo, motorno žago, hladilnik, tako da sta bila otroka brez televizije, kdaj niti za šolsko malico nista imela. Čisto sem na koncu z živci. V hiši imam tri invalide, Lado je že 14 let na inzulinu, teta kaže znake demence, prijatelj je imel že 30 operacij na očesu, snaha pa je noseča,« pripoveduje Tejka.

Osemkrat na dražbi

Tejka Medved je obupana, čas se izteka. FOTO: Dejan Javornik
Tejka Medved je obupana, čas se izteka. FOTO: Dejan Javornik
»Petkrat smo se selili, ko so bili otroci majhni, potem pa so nama starši dali parcelo, sem smo se preselili pred 20 leti,« pripoveduje Tejka. Z možem sta bila približno dve leti v gostinstvu, ko sta ostala dolžna davčni, sta bila prisiljena vzeti hipotekarni kredit. »Kredit sva redno odplačevala, a se nama je na račun usedel Furs, banka Sparkasse pa je kredit zato prekinila oziroma odstopila od pogodbe. Hiša je bila že osemkrat na dražbi. Vsi so nama pomagali, sestra je odplačevala kredit, mama je prodala parcelo, da smo lahko 11 tisočakov nakazali Fursu, a smo kljub temu ostali dolžni. Teta je prodala stanovanje na Viču, a se še vedno nikamor ne premaknemo, oče plačuje kredit za moj avto, ki so mi ga zaplenili, avto pa so kljub temu vzeli.« Lado pristavi: »Nenehno imamo občutek krivde, saj so nama vsi pomagali, tudi sosedje, pa nismo prav nič dosegli. Dolg, ki ga je v bistvu težko oceniti, je še vedno tako rekoč enak. Šlo je za 111.868 evrov, dolga je ostalo za okoli 76.000 evrov«. Pri čemer, poudarjata zakonca, razen položnic za komunalo prav vse stroške plačajo sproti.

Začelo se je z dolgom za 50 nemških mark. FOTO: Dejan Javornik
Začelo se je z dolgom za 50 nemških mark. FOTO: Dejan Javornik
Sodišče je že leta 2010, nazadnje pa maja letos zaradi dolgov odredilo prodajo stanovanjske hiše na naslovu Spodnje Brezovo 10 b. Vrednost hiše je bila ocenjena na več kot 200 tisočakov, ker pa so bile dražbe neuspešne, se je na zadnji prodajala po ceni 55.000 evrov. Po Tejkinih besedah je na pomoč priskočila celo soseda in vplačala 5500 evrov varščine, a ker je potencialni drugi kupec ceno zviševal, je odstopila.

»Ker ima teta predkupno pravico, je tudi ona vplačala varščino, a je cena zrasla na 81.000 evrov,« razlaga Tejka in pojasnjuje, da jim je zdaj šla toliko na roko, da so z njo sklenili prodajno pogodbo, po kateri ji vsak svoj del nepremičnine do zneska 81.000 prodata Medvedova, ona pa obema stečajnima upraviteljema nakaže to kupnino. Ker pa je treba ta znesek, če želijo še naprej bivati v družinski hiši, poravnati do konca septembra, obupana Medvedova prosita za pomoč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije