ŽOLČNA RAZPRAVA

Če bo upoštevana Levica, bo nastala okoli 150 milijonov evrov velika luknja

Šarec jasen: če se ne bodo vsaj v koaliciji poenotili o proračunu, brez katerega bo država težko funkcionirala, je bolje, da rečejo hvala lepa in prepustijo priložnost komu drugemu.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Ministrstvo za zdravje naj bi v pripombah na predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno opozorilo na več tveganj, tudi na obremenitev delovno aktivnih. Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastal izpad prek 520 milijonov evrov, Levica pa predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. A po izračunih, ki jih je naredila vlada, bi z uveljavitvijo zakonskega predloga Levice pridobili le 377 milijonov evrov. Kar pomeni, da bi nastala luknja, velika okoli 150 milijonov evrov, je razbrati iz dokumenta, ki ga je pridobil STA.

Levica vztraja, naj vlada naj odstopi od nakupa oklepnikov

Tik pred gostovanjem visokih predstavnikov zveze Nato v parlamentu se je vnela razprava tudi o načrtovani nabavi 48 oklepnikov in ostale vojaške opreme v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Levica je odbor za obrambo med drugim pozvala, naj vlada neha metati denar skozi okno z nakupi Natovih igrač. Obrambni minister Karl Erjavec pa je odvrnil, da vojaške zmogljivosti razvijamo za potrebe nacionalne obrambe in varnosti. Člani odbora iz vrst SDS so današnjo sejo obstruirali, saj menijo, da sta vlada in Levica glede nakupov oklepnikov in orožja na istem bregu: »Zato razprava o nakupih, ki jih ne bo, ker si jih vlada ne želi, ni potrebna.«
 

Šarec: Umarjeva napoved pričakovana 

Ob vseh nestrinjanjih pa kaže, da prihodnost v Sloveniji ne bo ravno rožnata. Slabša gospodarska napoved Umarja premierja Marjana Šarca ni presenetila. Novo oceno bo vlada upoštevala pri pripravi proračunskih dokumentov, pri čemer ji delo otežuje še fiskalno pravilo. To je po Šarčevih besedah najbolj rigorozno v Evropi, a vlada mimo tega pravila ne bo šla, dokler bo sam premier, je poudaril v pogovoru za Radio Slovenija. »Za sto milijonov evrov bo treba zmanjšati proračunsko porabo, na 10,35 milijarde evrov,« je o pripravi proračuna za leto 2020 dejal Šarec in ponovil, kar je po današnji seje vlade sporočil tudi finančni minister Andrej Bertoncelj – da bodo to dosegli z linearnim zmanjševanjem porabe po ministrstvih. »To je nekako najbolj pošteno in pravično. Vsak bo moral prispevati nekaj več kot en odstotek svojega proračuna, da bo proračun uravnotežen,« je dodal premier. Ob koncu je dodal, da zdaj pa še vedno računa na sodelovanje z Levico v skladu s sporazumom o sodelovanju. Če se ne bodo vsaj v koaliciji poenotili o proračunu, brez katerega bo država težko funkcionirala, »pa je seveda bolje, da rečemo hvala lepa in prepustimo priložnost komu drugemu«. O iskanju podpore v parlamentu je dejal, da so vse opcije odprte in da na zunajkoalicijske partnerje nima vpliva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije