FESTIVAL

Čas krasnih doživetij

Jesen v Brkinih so začeli s festivalom Brkinske sadne ceste, jesensko festivalsko dogajanje pa bo končalo martinovanje na Krasu.
Fotografija: Brkinski njoki so češpljevi cmoki. Foto: TD Dimnice Slivje
Odpri galerijo
Brkinski njoki so češpljevi cmoki. Foto: TD Dimnice Slivje

Zavod za šport, turizem in proti čas Sežana, Javni zavod Komenski Kras, Park Škocjanske jame, Občina Hrpelje-Kozina, Razvojni center Divača, Kobilarna Lipica in Kosovelov dom Sežana začenjajo niz jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih s posebnim poudarkom na interpretaciji kulturne dediščine celotne destinacije.

Dan Kobilarne Lipica, ki je bil sprva predviden 8. septembra, so zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na 6. oktober. Ponudil bo glasbeno-konjeniški spektakel, na katerem se bodo lepoti in eleganci belih lipicancev pridružili Vlado Kreslin z bandom, Policijski orkester in šepetalka konjem Magnificent Maelle, večina jesenskih prireditev pa bo predvsem kulinarično obarvanih.
V Rodiku bo dovolj kostanja za vse. Foto: TD Rodik
V Rodiku bo dovolj kostanja za vse. Foto: TD Rodik

​Festival Brkinske sadne ceste poteka na različnih lokacijah po Brkinih od 15. septembra do 13. oktobra. Češpov praznik v Slivju in X-tek skozi jamo Dimnice sta že bila na koledarju minulo nedeljo, 19. septembra pa bo v Zadružnem domu v Slivju od 17. do 20. ure še delavnica Kako iz češp ustvariti najboljše jedi in shranke. Iz češp bodo pripravili sadne lističe – bombone, gosti sok, sladoled, kolač – češpovo rožo, hiter sadni kruh, suhe češpe v medu in sveče z medeno koščico.

Sežana strEAT bo 20. septembra od 12. do 21. ure sežansko dogajanje popestril z urbanim (plačljivim) piknikom in večernim akustičnim koncertom skupine Siddharta v Kosovelovem domu v Sežani.

Jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih si ne moremo predstavljati brez Festivala kraška gmajna, festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma (od 27. 9. do 27. 10.). Peta izvedba bo v petih vikendih ponudila različne tematske pohode, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarične dogodke, povezane z osrednjo temo – kraško hišo in vrtom. Dnevi evropske kulturne dediščine bodo oplemenitili različna prizorišča na Krasu in v Brkini.


Okusi vremsko-brkinskih sadnih dobrot bodo potekali 22. septembra v Športnem centru Vreme v Famljah. Za razgibano kulinarično doživetje ponujajo tri možnosti: prva je pohod Vremska dolina–Brkini, ki se bo začel ob 9.30, start in cilj bosta v Športnem centru Vreme v Famljah z enim kulinaričnim postankom na poti in trajanjem približno štiri ure ter startnino štiri evre.
Festival Kraška gmajna bo potekal v znamenju kraške hiše. Foto: Primož Hieng
Festival Kraška gmajna bo potekal v znamenju kraške hiše. Foto: Primož Hieng

Druga možnost je kolesarski izlet Vremska dolina–Brkini s startom ob 9. uri iz Parka Škocjanske jame v Matavunu in startnino štiri evre, priporočajo pa 20 evrov za načrtovana kulinarična postanka. Obstaja tudi možnost brezplačne izposoje e-koles. Tretja možnost je pokušina vremsko-brkinskih sadnih dobrot s kulturnim programom v Športnem centru Vreme od 14. ure naprej s ponudbo na strojnicah in harmonikarskim orkestrom Nika Polesa, pevsko skupino Brkinci in pevci iz Suhorja, Škwfljšći triom, dramsko sekcijo TKŠD Urbanščica in podružnično šolo Vreme.


Izpostaviti velja tudi 20. kostanjev praznik v Rodiku, ki bo v nedeljo, 13. oktobra, kjer prisegajo na kuhanje jedi v bakrenih kotlih ter na slastno kostanjevo pecivo, vrhunec jesenskega dogajanja pa bo martinovanje na Krasu, ki bo tudi letos povezalo ponudnike ob Kraški vinski cesti s hop gor – hop dol avtobusi, tržnicami domačih dobrot in posebno Martinovo ponudbo v Štanjelu in Sežani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije