ZA KAVOLJUBE

Cankarjeva mati naj bi kavo kupila v lekarni

Objavljeno 29. maj 2018 14.47 | Posodobljeno 29. maj 2018 14.47 | Piše: Primož Hieng
Na festivalu kave je bila prvič pri nas na ogled imenitna zbirka posod. Navduševal tudi grški mojster, svetovni prvak v pripravi turške kave.
David Lovrec je ponudil želodovo kavo. Fotografije: Primož Hieng
VRHNIKA – Letošnji Festival kave na Vrhniki je bil v rojstnem kraju Ivana Cankarja še posebno bogat, saj mineva natanko 100 let od pisateljeve smrti. Dogodek je bil namenjen predstavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so povezane z njo. Predstavili so se ponudniki, vse ljubitelje dobre kave pa so sodelujoči povabili na okušanje in degustiranje kave, kavnih napitkov, sladic in prigrizkov.

1892. leta so patentirali prvi električni mlinček na svetu, zmlel je le pet dag naenkrat.

Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo, pitje pa je za uživalce obred. Redni pivci stežka začnejo dan brez skodelice potrebnega napitka – črne kave, kave z mlekom ali s smetano, lahko pa tudi kakšne druge različice napitka, za katerega verjamejo, da jim pomaga pri prebujanju.

image
Barman Aleš Ogrin je pripravil koktajl iz zrn pražene kave, viskija in suhega ledu.

In kako so odkrili kavo? Po legendi, ki jo je prvi zapisal Faustus Banesius Naironus, naj bi bilo odkritje poživilnih učinkov naključno. 

image
Irena Rossi ima lepo zbirko kavnih mlinčkov.


»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.
Deli s prijatelji