NEZAUPNICA

Čakanja je konec, Erjavec razkril dan D za KUL

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur.
Fotografija: Karl Erjavec bo kandidat za mandatarja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Karl Erjavec bo kandidat za mandatarja. FOTO: Blaž Samec

Predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše, je sporočil, da bo koalicija KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) vložila konstruktivno nezaupnico 15. januarja in da pričakuje 43 poslanskih podpisov, poroča STA.

Erjavec, ki je kandidat za mandatarja postal, ko je odpadel Jože P. Damijan, je pred časom sicer napovedal, da bodo nezaupnico vložili le, če bodo imeli zagotovljenih 46 glasov, kolikor jih je treba za zamenjavo vlade. Prejšnji teden po sestanku sveta stranke SMC, kjer so se odločili, da Erjavca ne bodo podprli za mandatarja, pa je napovedal, da bodo pred vložitvijo predložili podpise 43 poslancev, ki bodo glasovali zanj in vseeno vložili konstruktivno nezaupnico.

Pričakuje 46 glasov

Nezaupnico vladi bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec. Njegovo kandidaturo za mandatarja so že podprli organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.
Preberite tudi: 
SMC je rekla »ne«, oglasil se je Erjavec: O tem naj razmišljajo
Anketa: Erjavec z zelo nizko podporo za mandatarja vlade


Pričakuje tudi, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. »Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti,« je dejal. Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, »da bi zaustavili rušenje države«. 

Prvak Desusa računa tudi na podpise poslancev svoje stranke, čeprav štirje od petih članov poslanske skupine že vse od izstopa stranke iz koalicije molčijo. V torek bodo imeli sestanek s poslansko skupino in tam pričakuje podpise štirih poslancev pod konstruktivno nezaupnico, je danes poudaril Erjavec. Štiri stranke KUL imajo 39 poslanskih glasov.



Nazadnje je bila v DZ konstruktivna nezaupnica izglasovana 27. februarja 2013, ko je DZ glasoval o predlogu za izvolitev Alenke Bratušek za novo predsednico vlade. Razdeljeno je bilo 89 glasovnic, oddano pa 88. Za je glasovalo 55 poslancev, proti pa 33. Z izglasovanjem Bratuškove je bil dotedanji premier Janša razrešen.

Konstruktivna nezaupnica je bila v začetku 90. let prejšnjega stoletja izglasovana tudi vladi Lojzeta Peterleta, a še v tedanji skupščini. Nezaupnica je uspela v tretje (prvič je poskusil Igor Bavčar, nato Marko Voljč), ko je bil marca 1992 za mandatarja za sestavo nove vlade izvoljen predsednik LDS Janez Drnovšek.

Vlada v državnem zboru (DZ) pade tudi, če ji ni izglasovana zaupnica. Tudi to se je doslej zgodilo dvakrat. Aprila 2000 je Drnovšek zaupnico vezal na razrešitev liste ministrov iz vrst SLS. Ker predlog za razrešitev ni bil sprejet, je Drnovškov ministrski zbor padel, premier je za pol leta postal Andrej Bajuk. Za glasovanje o zaupnici se je septembra 2011 odločil tudi tedanji premier Borut Pahor. Zaupnico je vezal na imenovanje liste kandidatov za ministrici in ministre, proti kateri je glasovalo 51 poslancev. Iz vlade sta odšli stranki Zares in Desus.

Podgorška bodo obravnavali organi stranke

Potem ko je Desus zapustil vlado, je tedanji minister za zdravje Tomaž Gantar odstopil, saj statut stranke tako določa. Drugi minister iz kvote Desusa Jože Podgoršek, ki je na kmetijskem ministrstvu nasledil Aleksandro Pivec, pa po Erjavčevih besedah z nadaljevanjem dela v Janševi vladi krši statut Desusa, kar bodo obravnavali organi stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije