KORONAVIRUS

IZ MINUTE V MINUTO: V Dolgi vasi v karanteni štirje dodatno okuženi

Opravili so 655 testov, potrdili pa 20 novih primerov okužbe.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

V Sloveniji je v soboto umrlo še šest ljudi za covidom-19, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na 28. Opravili so 655 testov, potrdili pa 20 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 997. Hospitaliziranih je bilo 108 ljudi, je na twitterju navedla vlada.

Od 108 hospitaliziranih okuženih z novim koronavirusom jih je bilo 31 na oddelkih intenzivne nege. V soboto so iz bolnišnic odpustili pet oseb, je še sporočila vlada. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo z novim koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj. Od 4. marca do sobote pa so opravili dodatnih 27.764 testiranj.

23.00 VELIKA BRITANIJA: Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je bil zaradi okužbe z novim koronavirusom 10 dni v samoizolaciji, so danes pripeljali v bolnišnico na preiskave.

20.30 V Dolgi vasi ostaja v karanteni 11 ljudi. V petek zvečer so namreč tiste, ki so bili po prihodu v karanteno negativni, želeli poslati domov, ker pa nekateri brez zagotovila, da niso okuženi, niso želeli med domače, so jih včeraj dopoldne 15 znova testirali, testi pa so danes potrdili štiri nove okužene, je poročala Televizija Slovenija.

19.40 Direktor univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo na Golniku Aleš Rozman za 24ur: »Ocenjuje se, da gre za približno 15 odstotkov ljudi, ki bolezen preživljajo asimptomatsko, vendar je ta številka morda zelo daleč od resnice.«

19.10 Ministrstvo: Izdajanje gradbenih dovoljenj je nujna zadeva, prav tako odločanje o pravicah, od katerih je odvisen gmotni položaj stranke (veteranski dodatek, pravica do invalidskega pripomočka ipd.).

18.30 ITALIJA Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje spodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji do zdaj umrlo 15.887 ljudi.

17.30 AVSTRIJA Iz Avstrije danes poročajo o umirjanju razmer v zvezi z novim koronavirusom. Število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi je namreč že tri dni stabilno. Dopoldne jih je bilo 244. Upada tudi število trenutno okuženih. Do zdaj so sicer v Avstriji za covidom-19 umrli 204 ljudje, v soboto so zabeležili 18 smrtnih žrtev.

16.40 JAPONSKA: V Tokiu so danes zabeležili 143 dodatnih okužb z novim koronavirusom, največ do zdaj v enem dnevu. Skupaj je tako število okuženih v japonski prestolnici preseglo 1000. Zaradi naraščanja okužb je premier Šinzo Abe pod vse večjim pritiskom, naj zaostri ukrepe in uvede izredne razmere. Skupaj so do zdaj na Japonskem potrdili 4.219 okužb, umrlo je 95 ljudi.

16.30 HRVAŠKA:  Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupaj doslej okužilo 1.182 ljudi. Covid-19 je ob tem v zadnjem dnevu zahteval še tri smrtne žrtve, tako da je teh skupaj 15. Med okuženimi je po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT tudi štirimesečni dojenček, ki se je okužil od matere.
 

Preberite še:

Bralko Zalo zmrazilo: z neznancem se je dogovorila za nakup prek spleta
Prekrasno, balzam za ušesa in dušo, kar so naredili študenjte glasbe (VIDEO)
Pa kaj mu ni jasno? Prav neverjetno, kaj si privošči sredi Ljubljane (FOTO)

16.10 SRBIJA: Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Stari Pazovi glede pandemije novega koronavirusa dejal, da je za Srbijo težka noč. Do danes so v Srbiji zabeležili 1.908 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 51 ljudi, sedem v soboto. Po Vučićevih besedah je okuženih tudi več deset vojakov, ki so sprejemali Srbe med prihodom iz tujine.

16.05  Vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom beležijo v 137 občinah, kar je 65 odstotkov vseh občin. Več kot dva primera okužbe sta bila potrjena v 89 občinah. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, kjer se število približuje 200.

15.07 Premier Janez Janša je ob obisku UKC Ljubljana danes povedal, da nam gre sicer za zdaj zmerno dobro. Opozoril je, da tudi nevarnost ponovnega vala ni mimo. »Nismo slepi. Opazovali smo, kaj se dogaja po svetu, in smo videli, kaj deluje in kaj ne, kajti na veliko srečo Slovenija ni bilo prvo žarišče v Evropi. Če bi bili, bi bila cena taka, kot je v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi,« je ocenil Janša. Kdaj bi se lahko vrnili v normalnost? Morda bodo lahko nekatere ukrepe sprostili ob koncu tega meseca, nekatere v maju, a treba se bo navaditi na novo normalnost. 

12.12  Ukrepi, ki jih je država sprejela v zadnjem mesecu za zajezitev epidemije koronavirusa, so zagotovo doprinesli, da njen potek ni tak, kot, denimo, v Italiji ali Španiji, meni infektologinja Bojana Beović. A ob tem opozarja, da s stanjem ne moremo biti zadovoljni, saj krivulja okužb še vedno narašča, zato ponovno poziva vse k spoštovanju ukrepov. »Ni naraslo do take mere, da bi popolnoma ustavilo delo na bolnišničnih oddelkih, še posebej ne na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno zdravljenje, zdravljeni tako, kot je treba,« je povedala. Tudi kadra je po njenih besedah dovolj. »Zdravnikov je dovolj, prav tako medicinskih sester, aparatur in postelj,« je zagotovila. Po njeni oceni smo zelo pomemben kratkoročni vmesni cilj dosegli.

11.30 Vladni govorec Jelko Kacin je podal še nekaj številk. V domovih za starejše je okuženih 198 oskrbovancev in 49 zaposlenih. Vseh okuženih zdravstvenih delavcev je 156, a se niso vsi okužili na delu. »Glede na številke je situacija videti skrb vzbujajoča, a niso bili vsi ti delavci v stiku s pacienti. Zdravstvenih delavcev je za zdaj dovolj,« je zagotovil.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije