KORONAKRIZA

Po prvem valu bolezni nas utegneta doleteti še drugi in celo tretji val

Vlada začela pripravo drugega svežnja protikorona zakonov. Še vedno se ni odpovedala pošiljanju vojske na mejo s pooblastili policije.
Fotografija: Janez Tomažič FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Janez Tomažič FOTO: Mavric Pivk, Delo

Število potrjeno okuženih v Sloveniji se je dvignilo za 37, na 934. Močno pa se je povečalo število mrtvih, saj so v četrtek umrle štiri osebe, v petek pa v mariborskem UKC še ena oseba. Tako jih je skupaj zaradi koronavirusa covid-19 skupaj umrlo 21. 

Po dnevu, ko zaradi sprejemanja obsežnega t. i. protikoronskega megazakona, ni stopil pred kamere, je imel uradni govorec vlade Jelko Kacin novinarsko konferenco, kjer je sporočil, da se vlada ni odpovedala namenu, da na južno mejo, v skladu s pooblastili, pošlje vojsko.



22.05 Po prvem valu bo nekoliko pavze, potem se nam po ocenah Janeza Tomažiča, predstojnika katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo MF, lahko zgodita še drugi in celo tretji val bolezni. V oddaji 24ur zvečer je povedal še, da je ploščenje krivulje dobro za zdravstvo, slabo pa za gospodarstvo.

21.23 Iz državnega logističnega centra za zaščito in reševanje v Rojah so popoldne v splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica, v Šempetru pripeljali šest novih respiratorjev. Strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler se je zahvalila civilni zaščiti za dostavo, saj je bilo doslej že pripravljenih šest postelj v posebni intenzivni kovid enoti, a brez respiratorjev.

Doslej so jih imeli v bolnišnici, za vse primere, ne le za obolele za koronavirusom, 12. 

V Šempetru imajo pripravljenih 28 postelj na bolnišničnem kovid oddelku, so sporočili iz CZ severna Primorska.

20.11 Za 40 oseb, ki po vrnitvi iz Španije že teden dni prestajajo karanteno v velenjskemu hotelu Paka, je minister za zdravje Tomaž Gantar danes odredil, da izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču. Dve osebi, ki sta okuženi z novim koronavirusom, pa ostajata v karanteni, so danes sporočili iz štaba civilne zaščite Zahodne Štajerske, poroča STA.

19.37 Boksarski dvoboj med Britancem Anthonyjem Joshuo in Bolgarom Kubratom Pulevom v supertežki kategoriji, ki je bil na stadionu angleškega nogometnega kluba Tottenham v Londonu načrtovan 20. junija, je zavoljo pandemije novega koronavirusa dokončno prestavljen na nedoločen čas, so danes sporočili prireditelji tega boksarskega spektakla, poroča STA.

18.45 Vlada odločila: tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam, poleg že zdaj veljavnih med 8. in 10. uro (invalidi, upokojenci in nosečnice).

18.40 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor beležijo prve smrti med bolniki z okužbo z novim koronavirusom. V četrtek je pri njih umrla oseba, ki je bila pripeljana iz doma starostnikov, danes pa oseba, ki je bila že dlje časa v intenzivni enoti tega kliničnega centra. V obeh primerih gre za starejši osebi.

18.17 Kolegij predsednika državnega zbora se bo na ponedeljkovi seji dogovoril o poteku izredne seje, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali koalicijski poslanci, piše STA. Seja, na kateri bodo verjetno obravnavali tudi predlog novele poslovnika državnega zbora in zakona o referendumu in ljudski iniciativi, naj bi bila v torek.

17.50 »Zavedamo se problema plačevanja najemnin. Delamo pospešeno, da najdemo konstruktivne rešitve, tudi v okviru protikorona paketa,« se je oglasil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

17.36 Slovenija je Severni Makedoniji z letalom Slovenske vojske Turbolet L-410 poslala osebna zaščitna sredstva, sporoča ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin. Ministrstvo je ob tem pripisalo: »V odzivanju na covid-19 sta pomembna sodelovanje in solidarnost med državami.« Poslana oprema je vredna 110.000 evrov.



17.32 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor beležijo prve smrti med bolniki z okužbo z novim koronavirusom. V četrtek je pri njih umrla oseba, ki je bila pripeljana iz doma starostnikov, danes pa oseba, ki je bila že dlje časa v intenzivni enoti tega kliničnega centra. V obeh primerih gre za starejši osebi, piše STA.

17.21 Prva občana, ki sta bila na lendavskem območju na testiranju na novi koronavirus pozitivna, sta po novih testiranjih negativna in odhajata iz karantene, poroča STA. Državljani v karanteni v Dolgi vasi, med katerimi je sedem okuženih, pa ne kažejo nobenih bolezenskih znakov.

15.56 Ministrstvo za finance je 25. marca objavilo številko računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za pomoč v času epidemije novega koronavirusa oziroma za odpravljanje njenih posledic. Kot so sporočili z ministrstva, so donatorji od 27. marca do 2. aprila prispevali skupaj 58.810 evrov, poroča STA.

15.42 Znanstveniki z univerze v ameriškem Pittsburghu razvijajo cepivo proti covidu-19, ki po testiranju na miših kaže spodbudne rezultate, poroča STA. V telesu se namreč razvije tolikšna količina protiteles proti virusu sars-cov-2, da bi lahko zadostovala za nevtralizacijo virusa.

Vse bolj črna statistika. FOTO: P. Pa.
Vse bolj črna statistika. FOTO: P. Pa.
14.37 
Nemška kanclerka Angela Merkel se je po dveh tednih v domači karanteni vrnila na delo v svoj urad, so sporočili iz nemške vlade. Pri tem s sodelavci upoštevajo navodila zdravnikov o družbenem distanciranju. Kanclerka je bila v karanteni, ker je bila v stiku z zdravnikom, okuženim z novim koronavirusom. Trikrat so jo testirali, a so bili vsi testi negativni.

14.07 Z Bleda, kamor so se pretekli konec tedna zgrnili številni domači turisti, so sporočili, da so blejski redarji in policisti danes začeli uvajati nadzor nad spoštovanjem uredbe o prepovedi gibanja zunaj svoje občine. Nadzor je med drugim potekal tudi na Betinskem klancu ob vstopu na Bled.

13.24 V četrtek so umrli še štirje okuženi z novim koronavirusom. Gre za največje število smrtnih žrtev v Sloveniji v enem dnevu do zdaj. Skupaj je zaradi virusa sars-cov-2 v Sloveniji umrlo 20 ljudi. Število testiranih se je povečalo za 1.064, na 25.921, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 112 oseb, od tega 30 na intenzivni negi. Pet bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice.



Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je danes na navadnih oddelkih hospitaliziranih 34 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa sedem bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 13 bolnikov.

V celjski bolnišnici so imeli ob 8. zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štiri osebe v enoti intenzivne terapije, ena oseba je na respiratorju. V bolnišnici so v četrtek tudi ekstubirali prva dva bolnika na respiratorju. Število hospitaliziranih bolnikov je v primerjavi s četrtkom poraslo za pet, število oseb na intenzivni terapiji pa za enega bolnika.

12.29 Marca je bilo v Sloveniji registriranih 77.855 brezposelnih oseb, kar je 0,5 odstotka več kot februarja in 1,7 odstotka več kot marca lani. Zavod za zaposlovanje je sporočil, da se je prejšnji mesec v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 7.848 ljudi, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani.

12.25 Madžarska je na meji s Slovenijo včeraj odprla še dodatna mejna prehoda, in sicer Čepinci–Verica in Hodoš–Bajasenjye. Prestop je mogoč od 6. do 19. ure samo za državljane Slovenije in Madžarske, ki so:
– čezmejni delavci, ki bodo to lahko dokazali s potrdilom delodajalca,
– dvolastniki, ki bodo to dokazali z ustreznimi zemljiško-knjižnimi izpiski.
Tranzit potnikov ali tovorni promet na teh dveh prehodih ni dovoljen. Še vedno ostajajo odprti mejni prehodi Dolga vas, Pince in Pince avtocesta, ki jih je Madžarska določila ob uvedbi začasnega nadzora na notranjih mejah. Tudi na teh mejnih prehodih lahko prestopajo mejo čezmejni delavci in dvolastniki, ob posedovanju zgoraj navedenih dokazil. Za čezmejne delavce in dvolastnike ne veljajo pravila o karanteni oziroma samoizolaciji po prehodu meje.

12.05 Število potrjenih okužb je preseglo 900, je aktualne podatke sporočil premier Janez Janša. Med drugim je iz podatkov razbrati, da se je v primerjavi z včeraj zmanjšalo število hospitaliziranih pacientov za sedem in število pacientov na intenzivni negi, danes sta med najhuje obolelimi dva manj.


Spremljali smo tiskovno konferenco uradnega govorca vlade:



11.45 Pred nami je nov lep konec tedna. Upam, da ga boste čim lepše preživeli, upam, da čim bliže svojih domov, morda na vrtovih ali balkonih. Vsak izmed nas, ki ravna odgovorno, dela prav.

11.45 Ta vikend bo slovenska policija preobremenjena. Čim prej moramo zagotoviti nadomestne človeške vire. Nekaj časa se že da zdržati, če delaš cele dneve in noči. Tudi ministrom poskušam dopovedati, naj ne hodijo na vsako televizijo, ker so preutrujeni, skurjeni smo.
Ta vikend Slovenska vojska (SV) ne more imeti na južni meji nobenih pooblastil, ki še niso bila dana.

11.42 Na eni strani ozaveščanje ljudi in striktno izvajanje samoomejevalnih ukrepov posameznika in družbe ter na drugi strani zagon gospodarske dejavnosti zahtevata razmišljanje na dveh ravneh, in to istočasno. Če želimo ponovno zagnati gospodarstvo, je treba povečati dostopnost zaščitnih sredstev. Vsaj 100 tisoč mask želimo zagotoviti na lokalni ravni. Ta številka je že dosežena, a poraba bo velika, če se bo širjenje okužb nadaljevalo. 

11.38 Policija prihaja z meje. Koliko, s katerega odseka meje in kam bodo napoteni, ne morem povedati pa tudi nobenega smisla nima. Kar policija želi doseči, je povečati navzočnost v notranjosti države, da preprečimo ponoven zdrs, ki se je verjetno zgodil prejšnji vikend. Pomembno je, da ljudje vemo, da bo policija nadzirala dogajanje v notranjosti države.
Minimalne sile bodo ostale na južni meji. Država potrebuje tam vojake, ker policiste potrebujemo drugje.

11.35 O potnikih iz tujine, ki morajo v karanteno: karantensko odločbo podpiše ministrstvo za zdravje (MZ), ki jo lahko tudi spremeni, zato bo moralo MZ prevzeti odgovornost tako za prvo odločbo kot tudi za morebitno spremembo. Tečejo napori, da bi to postalo bolj operativno in bi bil v realnem času mogoč odziv na situacijo. Zakon ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) nalaga, da mora vsakemu državljanu omogočiti, da pride domov. Ko pa pride domov, ne more biti vir novih okužb. Na podlagi presoje Nijz glede vsakega potnika MZ odloča o karanteni. Karanteno izvrši civilna zaščita v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Če bi kakšno karantensko lokacijo spremenili, vas bomo o tem obvestili, če bo taka odločitev sprejeta. Ne želim povzročati nedvoumnih situacij ali dajati lažnih upanj. Želim se zahvaliti lokalnim skupnostim, ki si prizadevajo, da bi karantene delovale čim bolj uspešno. Ko bosta presoja in odločitev sprejeti, bodo o tem najprej obveščene lokalne skupnosti, saj je treba organizirati razselitev. Ta pa ne sme biti nov vir zdrsa.

11.33 Ali lahko varnostnik kupcu zavrne vstop v trgovino, ker ne nosi predpisane maske in rokavic? To so podrobnosti in življenjske situacije, v katere se je težko spuščati z državne ravni. Zato so na vratih varnostniki, ki so v pomoč, predvsem zaposlenim. Če so taki kupci zavrnjeni, je potem neka težava na njihovi strani.

11.32 O Pahorjevih obiskih domov za ostarele: Ne bom komentiral početja Boruta Pahorja.

11.28 O razmerjih med vlado in Nijz je Kacin povedal: Če se je gospa (glavna epidemiologinja Maja Sočan, op. p.) odločila, da odstopi s svoje funkcije, je to njena pravica. Kje so razlogi za to, bo treba ugotoviti. Vlada si želi, da bi Nijz bil čim bliže dogajanju v realnosti, da ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi. Želeli bi si, da bi se odzival vsakodnevno. Zdaj ni trenutek za dolge razprave, potrebno je ukrepanje, odločitve. Vzpostavili smo sistem, ko lahko komuniciramo s prebivalstvom v realnem času. Pričakujemo, da bodo ključne informacije zagotavljali na Nijz.
​Smo na robu. Nihče ne ve, ali je to zatišje ali je to zatišje pred viharjem. Odločiti se moramo, kako bomo zamejili širjenje. Več modelov je na voljo. Eden je bolj množično testiranje prebivalstva in iskanje pozitivnih, a za to je treba imeti več testov, več ekip. Ali se bomo za to odločili, je odvisno predvsem od Nijz. Če nam bodo to priporočili, bomo storili vse, kar je v naši moči. Ampak pričakujemo jasne odločitve Nijz, ki je razpršen po celi Ljubljani, čeprav so že zdavnaj dobili nove prostore.

11.26 Želimo si, da bi celoten drugi paket zakonov spravili v državni zbor v desetih dneh. Vlada dosedanjih amandmajev opozicije ni sprejela, ker se je mudilo s sprejetjem zakona. Presojamo vse amandmaje, ki so prišli na besedilo prvega svežnja. Želimo zagotoviti tudi likvidnost gospodarstva. To sta glavna sklopa novega svežnja zakonov.

11.25 Vlada se ne more odpovedati pošiljanju vojske na mejo. To ne morejo biti neki slamnati vojaki. Nimamo dovolj sil, moramo gospodariti z vsemi človeškimi viri, ki jih imamo. Slovenska vojska je usposobljena, da opravlja nekatere policijske naloge, ampak vse v navzočnosti policije, je poudaril uradni govorec vlade.

11.24 O ukrepih, ki jih izvaja policija, govori direktor policije, ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo življenjsko in bo povečalo nadzornost policistov. O tem, ali bodo samo opozarjali ali dajali kazni, bo odvisno od vsake situacije posebej. Problem ni večina, ampak manjšina. Če bo potrebno, bodo kaznovani.

11.22 Vlada je torej nekatere policiste že poslala v notranjost države z meje. Ne smemo zdrsniti tako kot pretekli vikend. Čakamo, kaj bo zaradi tega, in se tega bojimo. Čakamo, ali se je virus zaradi druženja ljudi prejšnji teden razširil.

11.21 Bolje je, da se ljudje ukvarjajo s svojimi vrtovi in balkoni, kot pa da hodijo ven, je svoje osebno mnenje izrazil Kacin in poudaril, da morajo biti cvetličarji in sadjarji ustrezno opremljeni. Poudaril je, naj bo prihod v najbližjo cvetličarno, in dodal, da želijo biti ukrepi vlade življenjski.

11.17 Dezinformacije o koronavirusu se ves čas pojavljajo. Tudi mi se soočamo s tem in poskušamo preverjati, ali so prave ali ne. T. i. fake news lahko v teh razmerah povzročijo še dodatno škodo. Kaj bodo zunanji ministri sklenili na današnjem sestanku o tem, bomo še videli. Je pa to resno vprašanje, ki ga je treba nasloviti na najvišji ravni, tako EU kot na ravni vsake države, je poudaril Kacin.

11.14 Iz Velike Britanije se bodo danes vrnili slovenski potniki, 148 naših potnikov in tudi nekaj državljanov Hrvaške. Letalo bo priletelo na Brnik predvidoma nekaj minut pred 18. uro. Vsi potniki bodo pregledani že ob vkrcanju na letalo in zaščiteni. Na podlagi ocene njihovega stanja se bo ukrepalo.

11.14. Vlada pripravlja nov paket zakonov. Prioriteta je, da ta nov paket čim prej pride v državni zbor.

11.07 Število okužb z novim koronavirusom je preseglo milijon po svetu, število se je v zadnjem tednu podvojilo. V Sloveniji narašča nekoliko kasneje kot globalno. Od uveljavitve ukrepa do učinka na epidemijo traja približno dva tedna. Ne moremo si privoščiti, da bi storili enako napako kot nekatere druge države, ki se niso odzvale dovolj odločno in dovolj hitro. Hitrost in odločnost vodita v počasnejše širjenje virusa. Zahvaliti se želim tistim, ki k temu prispevate, in razumem vse, ki vam je v teh tednih težko, je dejal Kacin uvodoma. Za zdaj nam uspeva, res nam uspeva. Nekatere ukrepe, ki jh je zgodaj uvedla Slovenija, zdaj uvajajo nekatere druge države. WHO zdaj razmišlja, da bi uvedel obvezno nošenje mask. WHO veliko razmišlja, virus pa se širi. Hitrost in odločnost pri ukrepih vodita v zajezitev širjenja virusa. Gre za to, da se življenje čim prej vrne v normalne tirnice. Ocena ukrepov ves čas poteka. Namen je, da so čim bolj učinkoviti in tudi življenjski. Vlada je včeraj med izjeme prodaje blaga dodala vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter nekatera gradbena dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Vlada preučuje, kako zagnati ponovno gospodarstvo, zato ministrstvo za gospodarstvo prioritetno dela na zagonu domače izdelave zaščitne opreme.

Hodimo po meji epidemije, po tisti črti, ko se lahko obrne v eksponentno rast ali pa zmanjševanje števila okužb. Vse napore moramo usmeriti v zmanjševanje, zato se vlada ni odrekla nameri, da se napoti na mejo s policijskimi pooblastili. Razbremenitev policije je nujna. Del policije bo z južne meje poklicala že konec tedna, da bo nadziral omejitve gibanja.

10. 46 Prav tako ob 11. uri se je v Kongresnem centru Brdu na Brdu pri Kranju začela seja vlade, na kateri se bodo seznanili s pripravo smernic za drugi protikoronski paket. Po koncu seje bodo o sklepih seznanili medije. Skupina, zadolžena za pripravo ukrepov s področja likvidnosti, že intenzivno dela, ustanovljeni pa naj bi bili tudi skupini za trg dela in investicije.
 
Preberite tudi:

Megazakon: preverite, kaj in koliko komu prinaša



Finančni minister Andrej Šircelj je že ob začetku tega tedna povedal, da vlada že pripravlja dodatne ukrepe za zajezitev posledic epidemije. »Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in investicije, potem ko omilimo negativne posledice epidemije,« je pojasnil.

Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, je v četrtek v Odmevih na TV Slovenija potrdil ekonomist Marko Jaklič, ki je član skupine. Kot je pojasnil, so se razdelili v tri skupine. Prva skupina, ki pripravlja ukrepe za naslavljanje likvidnosti, katere del so različne institucije, od predstavnikov ministrstev do banke SID in Slovenskega podjetniškega sklada, po njegovih besedah že intenzivno dela, tako da naj bi bil sveženj ukrepov pripravljen zelo hitro.
 
Ne spreglejte:

Furs opozarja: Le tako boste lahko izkoristili ukrepe interventnih zakonov



Druga skupina bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in varne prožnosti, ki bodo odgovorili na izzive v času po 1. juniju, tretja skupina pa je vezana na investicije, je razkril Jaklič.

Sindikat protestira

Novica je razburila sindikate. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so danes pozvali, naj se v pripravo ukrepov, pri čemer so posebej izpostavili tiste, ki se tičejo trga dela oziroma delovne zakonodaje, vključi tudi ekonomsko-socialni svet, kot to narekujejo pravila. Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so zato pozvali, naj »nemudoma zagotovi, da se ta pravila tudi spoštujejo«.
 
Druge novice, povezana z epidemijo koronavirusa
10.45 Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, ki so okuženi z novim koronavirusom, so za STA povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so sicer v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije