Brutalne kazni za tiste, ki bodo v teh dneh uporabljali otroška igrišča

Tudi do tri tisočake kazni vas lahko udari po žepu, če boste otroke v občini Nova Gorica spustili na igrišče.
Fotografija: Otroška igrišča v Ljubljani so v zadnjih dneh bolj prazna, a ne povsem. Glob za uporabo igral v Ljubljani za zdaj še ni. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Otroška igrišča v Ljubljani so v zadnjih dneh bolj prazna, a ne povsem. Glob za uporabo igral v Ljubljani za zdaj še ni. FOTO: Roman Šipić, Delo

Zaradi neposredne nevarnosti širjenja okužbe z nalezljivo boleznijo novega koronavirusa so se v občinah Nova Gorica in Tolmin odločili, da bodo prepovedali uporabo otroških in športnih igrišč ter fitnes naprav na prostem.

Uredba velja od torka, 17. marca, do preklica, kdor jo bo kršil, se lahko v Novi Gorici kaznuje z globo od 1.000 do 3.000 evrov. Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami namreč pravi, da se kaznuje posameznik, ki prepreči izvedbo ukrepov ali ne ravna v skladu z ukrepu, ki jih med vodenjem zaščite in reševanja odredi poveljnik civilne zaščite ali vodja intervencije.


V Tolminu 500 evrov globe


Za ta korak so se odločili po tem, ko starši kljub nasvetom, naj otroci ne obiskujejo igrišč, tega niso dosledno upoštevali. »Ob lepem vremenu v zadnjih dneh so mnogi na Tolminskem z otroki še vedno uporabljali otroška igrišča in igrala na prostem, zato je Občina Tolmin 16. marca izdala odredbo, s katero do nadaljnjega prepoveduje kakršno koli uporabo igral na prostem za otroke in druga športna igrišča,« so zapisali na občini. Za nespoštovanje uredbe je predvidena kazen 500 evrov.
Preberite tudi:
Pogovor z Italijanko: Ne morem živeti kot prej, staršev že dolgo nisem videla
Prva uradno okužena Slovenca že zdrava
Tinka (30) tik pred odkritjem zdravila za novi koronavirus
Ministrstvo za zdravje je že večkrat poudarilo, da se okužba prenaša tudi prek površin in da so eni glavnih prenašalcev do starejših otroci ter mlajša populacija. Igrala na zunanjih površinah so zato ena najbolj izpostavljenih za prenos okužbe, česar se starši še ne zavedajo dovolj dobro, prav tako je nevarnost okužbe tudi ob stiku na športnih igriščih. »Ker je položaj v državi sila resen, na Tolminskem pa očitno za zdaj s preventivo lahko dosežemo še velik učinek, sem se odločil za skrajno potezo in izdal odredbo. Vsi parki za otroke z nameščenimi igrali bodo zaprti, prav tako športna igrišča, nameščena bodo opozorila za prepoved uporabe in s trakom zaprt dostop do njih,« je sporočil župan Občine Tolmin Uroš Brežan.

Prebivalce so pozvali, naj bodo pri svojih ravnanjih odgovorni, pri telesni dejavnosti pa naj upoštevajmo priporočila zdravnikov in oblasti.
 

Ali so tudi v vaši občini uvedli kazni za uporabo igrišč? Sporočite nam, da bomo dodali v članek in javnost obvestili o občinskih ukrepih.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije