EVROPSKA UNIJA

Bruselj prižgal zeleno: kaj se bo dogajalo z NLB?

Objavljeno 10. avgust 2018 12.18 | Posodobljeno 10. avgust 2018 12.45 | Piše: P. K.,STA

Evropska komisija je danes izdala odločbo o spremembi zavez o prodaji. 

Kaj se bo dogajalo z največjo slovensko banko? FOTO: Roman Šipić, Delo
LJUBLJANA – Komisija je ugotovila, da je s tem državna pomoč, ki jo je banka dobila konec leta 2013, še naprej združljiva s pravili EU o državni pomoči. Novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov o dolgoročni sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu, so danes sporočili v Bruslju. 

Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje. »Ta zaveza je pomembna, saj smo v sklepu iz januarja 2018 navedli, da bi lahko skrbnik za odprodajo s polnimi pooblastili dodatno izboljšal sposobnost preživetja NLB,« so izpostavili v komisiji.

Za NLB so podaljšali ključne obstoječe zaveze, ki jih ta izpolnjuje od prejema državne pomoči. V zvezi s tem je pomembna zaveza o donosu iz lastniških instrumentov, ki zagotavlja, da bo lahko NLB odobril nova posojila le, če bo za njih prejela minimalen donos iz lastniških instrumentov. NLB prav tako ne bo ponovno sklepal poslov, ki jih je prodal v okviru načrta prestrukturiranja, kot so lizinški posli, in bo strogo spoštoval prepoved prevzemov, so spomnili.

Novi sveženj zavez vsebuje tudi kompenzacijske ukrepe, in sicer, da bo NLB zaprl dodatne bančne podružnice na domačem trgu in bo v primeru neizpolnitve prodajnih zavez prodal tudi svoj delež v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. NLB bo tudi izdal obveznico drugega reda, so dodali.
Deli s prijatelji