VARŠČINE NE BO

Brez prebite pare ponujata kar 886 plač

Objavljeno 15. junij 2019 10.43 | Posodobljeno 15. junij 2019 10.43 | Piše: Boštjan Celec

Zavrnili ponudbo Sebastiena Abramova za milijon varščine. Z Julijo Adlešič fantazirata, da lahko plačata še več.

Abramovu že sodijo v Žalcu, ker si je od matere Sare Veber sposodil 16 tisočakov in jih ni vrnil. FOTO: Dejan Javornik
LJUBLJANA – Zagotovo precej nejevoljno sta 30-letni Sebastien Abramov in njegova 21-letna partnerica Julija Adlešič sprejela odločitev preiskovalne sodnice, ki je gladko zavrnila ponudbo Abramova, da ju v zameno za plačilo milijon evrov varščine izpusti iz pripora (za vsakega bi odštel 500.000 evrov).

Toda očitno ne obupujeta, zato sta sodnikom poslala nov dopis, v katerem sta jih po naših informacijah pobarala, kakšna varščina pa se jim zdi sprejemljiva, očitno bi bila pripravljena plačati tudi več kot milijon.

image
Kot Sebastian Colarič je živel na veliki nogi, zdaj pa lahko o milijonih le fantazira.
Sodniki naj bi jima že odgovorili, da je pregovarjanje o varščini v njunem primeru brezpredmetno; zraka svobode ne moreta plačati, zato so jima pred dnevi še za dva meseca podaljšali ukrep pripora. Priprta pa sta zaradi ponovitvene nevarnosti, kar pomeni, da bi na prostosti utegnila nadaljevati izvrševanje kaznivih dejanj.
 

Prostost bi si kupila


V bizarni zgodbi o odsekani roki sicer njuno kupovanje prostosti z 886 povprečnimi slovenskimi plačami deluje naravnost cinično, saj denarja nimata in ga nimata kje vzeti, na zajeten kupček evrov od zavarovalnic pa lahko pozabita. Abramov nima službe in rednih prihodkov, skoraj zagotovo tudi večjega premoženja ne, že skoraj štiri leta je v osebnem stečaju, v tem se je pred letom dni znašla še brezposelna Adlešičeva zaradi 55.000 evrov dolga, mati Abramova je prejemnica socialne pomoči, oče pa je upokojenec.

image
Je bila Sara umorjena zaradi denarja?
Abramov je v začetku letošnjega leta Center za socialno delo Ljubljana Moste-Polje celo zaprosil za dodelitev denarne pomoči »zaradi premostitve trenutne materialne ogroženosti«, ki so mu jo tudi odobrili, vendar pa so po izbruhu afere Odrezana roka in informaciji, da je prejemnik v priporu, kjer ne potrebuje denarja, primer vzeli pod lupo. »V obnovi postopka je bilo ugotovljeno, da stranka do občinske pomoči ni upravičena,« nam je o odločitvi sporočila v. d. direktorica ljubljanskih centrov za socialno delo Anja Osojnik.

V sredo so se sicer na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča nadaljevala zaslišanja v zadevi proti Abramovu, Adlešičevi, skupaj s starši Abramova, Tinko Huskić Colarič in Gorazdom Colaričem, sta osumljena kvalificiranih kaznivih dejanj poskusa zavarovalniške goljufije na škodo petih slovenskih zavarovalnic. In čeprav sta bojda prepričana, da so očitki na njun račun konstrukt policije in tožilstva, do zdaj zbrani dokazi potrjujejo, da sta zares načrtovala bizaren poskus goljufije
zavarovalničarjev.
 

Krivdo valili na psa


Abramov je najprej za Adlešičevo sklenil visoka življenjska in nezgodna zavarovanja pri Vzajemni, Zavarovalnici Sava, Zavarovalnici Ergo, Wiener Städtische Zavarovalnici in Merkur Zavarovalnici, v primeru njene smrti pa kot upravičenca za izplačilo navedel sebe.

Zakaj so ga peljali v Celje?

Po sredinih zaslišanjih v Ljubljani naj bi Abramova odpeljali na preiskovalni oddelek celjske okrožne sodnije, kjer bi ga radi zaslišali zaradi suma, da je 15. marca 2015 (tedaj se je imenoval še Sebastian Colarič) zanalašč ustrelil svojo punco, 24-letno Saro Veber s Pernovega pri Žalcu. Preiskovalcem je sicer trdil, da se je zgodilo po nesreči, medtem ko je čistil polavtomatsko puško, po izbruhu afere z odžagano roko pa so ga policisti ovadili zaradi naklepnega umora na zahrbten način in iz koristoljubja. Tudi Saro naj bi namreč pred smrtjo zavaroval. Abramova sicer po naših informacijah v Celju niso zaslišali, saj si še ni izbral odvetnika, naj bi pa to storili v prihodnjih dneh. Tudi tamkajšnji tožilci bodo zaradi suma, da je zagrešil umor, zanj zagotovo zahtevali uvedbo pripora – kajpak da zaradi ponovitvene nevarnosti.

Januarja si je Adlešičeva na dvorišču hiše v Velikih Laščah, kjer živi Gorazd Colarič, s cirkularko odžagala levo roko v zapestju. Colarič, ki je ponesrečeno dekle odpeljal proti kliničnemu centru v Ljubljano, naj bi odrezano roko v paniki pozabil na škarpi pred hišo, a so jo v klinični center še pravočasno pripeljali policisti, kirurgi pa so okončino v več kot 10 ur trajajočem posegu uspešno prišili nazaj.

Adlešičeva naj bi po predčasno zaključenem zdravljenju poskušala storiti vse, da bi se znebila prišite roke, celo tiščala naj bi jo v zamrzovalnik, da bi jo dokončno onesposobila, in od zavarovalnic dobila več kot 1,2 milijona evrov. Ko se ni izšlo, sta z Abramovom podala zahtevke za izplačilo zavarovalnine, zavarovalničarji pa naj bi jo nakazali na račun Tinke Huskić Colarič.

Zgodba o psu je izmišljena, Julija si je poškodbo zadala sama.

Toda peklenski načrt se je izjalovil, ko so pristojni posumili, da zgodba o nesrečnem dogodku ne bo vzdržala. Izvedeli pa smo, naj bi tudi osumljeni Gorazd Colarič preiskovalcem že priznal, da je šlo pri vsem skupaj za poskus goljufije. Sin in Adlešičeva naj bi se že pred novim letom pozanimala, kako deluje njegova krožna žaga, 4. januarja pa mu naročila, naj jo namesti pred hišo.

Adlešičeva je Colariču izročila listič, na katerem je zapisala, kaj mora reči reševalcem, ki jih bo poklical, ko si odreže roko: da se je zgodila nesreča med žaganjem drv, kriv pa je njegov pes, ki je skočil na Julijo, ta pa je z roko nesrečno padla na žago. »Zgodba o psu je izmišljena, Julija si je poškodbo zadala sama,« naj bi dejal Colarič.

1,2 milijona bi dobili, če bi ostala brez roke.

Zaradi poskusa petih kaznivih dejanj goljufije grešnikom preti zaporna kazen od enega do osmih let, po končani sodni preiskavi pa bo tožilstvo zagotovo vložilo obtožbo. Abramov in Adlešičeva pa torej do nadaljnjega ostajata v priporu, saj bi na prostosti očitno še naprej poskušala do denarja priti na zelo boleč način. Pa čeprav sta se menda že sprijaznila tudi z dejstvom, da ni več zavarovalnice na svetu, ki bi jima nasedla. 
Deli s prijatelji