NOVINARSKA KONFERENCA

Bratuškova vztraja, bodo vlado odnesli upokojenci?

Če ne bo predvidenega izplačila regresa upokojencem, bodo v SAB glasovali proti.
Fotografija: Alenka Bratušek. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – V SAB si po besedah predsednice Alenke Bratušek želijo le spoštovanja koalicijske pogodbe, ki predvideva, da se varčevanje pri upokojencih konča. Če v četrtek pred sejo vlade koalicija ne bo dosegla soglasja o izpolnjevanju koalicijskih zavez, torej tudi izplačila regresa upokojencem, bodo v SAB glasovali proti zakonu o izvrševanju proračuna.

»Zadnja dva dni poslušamo neutemeljene obtožbe in smo deležni besed, ki padajo name osebno in tudi na našo stranko. To samo zato, ker želimo spoštovanje koalicijske pogodbe, kjer je določeno, da se varčevanje tudi pri upokojencih konča,« je pojasnila Bratuškova zvečer na novinarski konferenci po seji sveta stranke.

V predlogu, ki ga imajo na mizi, pa se pri upokojencih po njenih besedah še vedno varčuje. Poudarila je tudi, da je v sprejetem proračunu za leto 2019 zagotovljenega dovolj denarja, da se varčevanje pri upokojencih konča.

Po besedah generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, bi se morala Desus in SAB po sobotnem koalicijskem vrhu dogovoriti le o številu razredov pri izplačevanju letnega dodatka za upokojence. Minister za finance Andrej Bertoncelj pa jim je po besedah Pavliča po vrhu zagotovil, da bodo sredstva za polno izplačevanje regresa brez varčevanja zagotovljena, če bo do dogovora o številu razredov prišlo.

Če se jima bo uspelo dobiti, se bosta uskladila

Bratuškova je pojasnila, da bi se s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem o tem verjetno uskladila, če bi se jima uspelo dobiti. Dodala je, da je v torek popoldne predlog stranke poslala na več naslovov, odgovora na to, ali je za Desus, Bertonclja in predsednika vlade Marjana Šarca sprejemljiv, pa še ni dobila, je zatrdila.

Če pred sejo vlade, ko bo ta v četrtek obravnavala predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje tudi izplačevanje letnega dodatka za upokojence, v koaliciji ne bodo našli soglasja, bodo po besedah predsednika sveta SAB Romana Jakiča ministri in nato tudi poslanci SAB glasovali proti zakonu.

Bratuškova je na očitke o njenem soliranju oziroma soliranju SAB odvrnila, če je soliranje to, da zahtevajo izvrševanje koalicijske pogodbe, potem solirajo.

O morebitnem razpadu koalicije zaradi glasovanja proti noveli zakona o izvrševanju proračuna pa je dejala, da »filma«, da bi se koalicija končala samo zato, ker nekdo zahteva spoštovanje koalicijske pogodbe, še nismo videli.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije