VLADA

Bratuškova kaže mišice, Šarcu sporočila zahtevo

Miru v koaliciji že konec?
Fotografija: Ministrica Alenka Bratušek in premier Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Ministrica Alenka Bratušek in premier Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Ministrica Alenka Bratušek je potrdila, da ministri njene stranke na sredini dopisni seji vlade niso podprli izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Poudarila je, da ne nasprotujejo pogajanjem, a želijo dogovor tudi o drugih zavezah iz koalicijskega sporazuma. O zavezah za letos zahtevajo sklic koalicijskega vrha.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je po besedah Bratuškove na torkovem delovnem posvetu vlade namreč opozoril, da bo ob potrjenih izhodiščih za pogajanja z javnim sektorjem krepko omejen, in če bodo nekomu razdelili velik del pogače, bo pač bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge. V SAB pa, tako Bratuškova, na to niso mogli pristati.

Po njenih besedah so skladno z dogovorom o sodelovanju v koaliciji v njeni stranki zahtevali sklic koalicijskega vrha o zavezah v letošnjem letu, med katerimi sta dve njihovi ključni zavezi, in sicer začetek skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu in ureditev pokojnin – dvig odmernega odstotka na 63 odstotkov in določitev letnega dodatka v dveh višinah v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zahtevo so v torek naslovili na premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Premier: Nič dramatičnega

Šarec je ob robu vrha Evrope in Azije v Bruslju napovedal, da bodo pripravili vrh, ki ga zahteva SAB. Po njegovi oceni zahteva sicer ne pomeni nič dramatičnega, saj bi vrh v vsakem primeru bil. »Vsaka koalicija ima namreč vrh na določeno časovno obdobje ali pa takrat, ko to kdo predlaga,« je dejal. Po njegovih besedah se bodo na vrhu »pogovorili in potem bo življenje teklo naprej«.

Erjavec: Zakaj smo sestavljali koalicijsko pogodbo?

V SMC ne vidijo potrebe po taki naglici pri sklicevanju koalicijskega vrha.

Po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca je jasno, da mora vlada zapreti pogajanja s sindikati javnega sektorja, a obenem mora uresničiti tudi druge zaveze iz sporazuma in ne more biti ujetnik javnega sektorja. »Zakaj smo tri mesece sestavljali koalicijsko pogodbo, če se je ne misli uresničevati?« se je vprašal Erjavec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije