PRORAČUNSKI DENAR

Bratuškova dobro izkoristila državni denar, za svetovalce ni varčevala

Vreča brez dna v državnem zboru: ob poslanski plači še 1800 evrov za svetovanje.
Fotografija: Alenka Bratušek je bila s svojo stranko največji porabnik denarja za svetovanje. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek je bila s svojo stranko največji porabnik denarja za svetovanje. FOTO: Jure Eržen, Delo

Devetdeset slovenskih poslancev je za svoje svetovalce in pomočnike v tem mandatu porabilo 7,4 milijona evrov državnega denarja, kar pomeni, da je vsak poleg svoje plače potrošil še približno 80 tisoč evrov (v povprečju 1820 evrov mesečno na poslanca), poroča Delo.

To je državni denar, ki strankam pripada po zakonu in je razdeljen glede na velikost poslanske skupine. Resda v iztekajočem se mandatu niso porabili vsega denarja, na voljo so imeli namreč 8,8 milijona, porabili pa so ga »le« 7,4.

Za strokovno pomoč, svetovanje, pomočnike je glede na velikost poslanske skupine največ porabilo Zavezništvo Alenke Bratušek – v letu 2015 tri tisoč evrov več od dodeljenih 65 tisočakov (zdaj Stranka Alenke Bratušek). Spomnimo, poslanska skupina je razpadla, ostali sta samo dve poslanki, ki sta si privoščili kar nekaj svetovanja, večino kadrov sta izbrali iz vrha svoje stranke. 
 

Poslanca manjšin sta bila zelo varčna


Najmanj sta v mandatu porabila poslanca manjšin – Roberto Batteli (simbolična vsota) in Laszlo Göncz (nič). Tudi SMC je proporcionalno glede na velikost porabila le 80 odstotkov namenjenega denarja (od 3,4 milijona 2,7).

Stranka SDS je porabila 1,8 mio, Desus 926.000, Levica 538.000, SD 520.000 in NSi 484.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije