NAGRAJENCI

Bralke in bralci Novic doživeli Union

Nagrajenke in nagrajenci nagradne igre. Z Novicami na pivo so si ogledali Unionov pivovarski muzej in proizvodnjo, na koncu pa nazdravili ob pivskem kosilu.
Fotografija: Stare steklenice in vrčki pivovarne Union
Odpri galerijo
Stare steklenice in vrčki pivovarne Union

LJUBLJANA – Pivo je najstarejša pijača na svetu. Varili so ga že v starem Egiptu in Mezopotamiji, čeprav je bilo takrat precej drugačno od današnjega.

Stare steklenice in vrčki pivovarne Union
Stare steklenice in vrčki pivovarne Union

S temi besedami sta vodnika Jerca in Tadej pozdravila bralke in bralce Slovenskih novic, ki so sodelovali v naši nagradni igri in si prislužili posebno Union doživetje: ogled pivovarskega muzeja, sprehod skozi sodobno proizvodnjo piva in pivsko kosilo v pivnici Union, kjer so izvrstno puranjo kračo in slastni jabolčni zavitek lahko zalili s pivom iz nabora pivovarne Union, vključno s pivovarjevim izborom in še nekaterimi drugimi bolj pogumnimi pivi, ki jih točijo le v pivnici.
 

Sprehod po zgodovini


Pivovarski muzej so v ljubljanskem Unionu odprli leta 1986 in letos bodo našteli že 400.000 obiskovalcev. Kakor je povedala Helena Jenko, vodja Union doživetja in korporativnih dogodkov, imajo zdaj na leto od 15.000 do 20.000 obiskovalcev, zelo ponosni pa so na dejstvo, da je Union Experience na turističnem portalu Trip advisor v svoji kategoriji uvrščen na drugo mesto stvari, ki jih je treba doživeti v Ljubljani.


»Pomembno se nam zdi, da tudi Slovence ozavestimo, da imamo bogato industrijsko dediščino, in da jim predstavimo spomeniško zaščiten objekt in bogato muzejsko zbirko,« je poudarila Helena Jenko. Klasični ogled vključuje voden obisk muzeja in proizvodnje ter degustacijo piva v pivnici, naši bralci in bralke – teh je bilo okoli 60, saj je vsak od 30 nagrajenih s seboj lahko pripeljal še partnerja ali prijatelja – pa so bili deležni še posebnega darila, pivskega vrčka, in krepkega kosila v pivnici, ki so jo odprli leta 2014 ob 150-letnici pivovarne.

Nagrajenci na gasilski, pardon, pivski fotografiji pred pivnico Union Fotografije: Mavric Pivk
Nagrajenci na gasilski, pardon, pivski fotografiji pred pivnico Union Fotografije: Mavric Pivk

Po ogledu animiranega filma, ki na pravljično-zmajski način opiše rojstvo pivovarne bratov Kosler, ki se je pozneje preimenovala v pivovarno Union, nas je pot vodila v muzej, kjer smo si ogledali razvoj pivovarske mehanizacije od ustanovitve pivovarne leta 1864 prek prvih mehaniziranih polnilnic, ki so zmogle napolniti že po več tisoč steklenic na uro, do sodobnih blagovnih znamk, ki jih poznamo še danes.


Videli smo pot od rjavih steklenic z vgraviranim napisom in keramičnim zamaškom, ki jih je bilo treba transportirati v lesenih zabojih, pri čemer je morala biti vsaka posebej zavita v slamo, do modernih zelenih povratnih steklenic, ki se jih človeška roka v sedanji proizvodnji sploh ne dotakne več.
 

Sod skozi streho


V osrednjem delu muzeja, urejenega v nekdanji sladarni, stoji velikanski 10.000-litrski hrastov sod. Kakor nam je povedala vodnica Jerca, je bil tako velik, da si ga niso upali razstaviti, saj so se bali, da bi ga bilo nemogoče znova sestaviti, zato so ga v muzej pripeljali z žerjavom, za kar so morali odpreti streho!

Izvrstna pivska puranja krača je šla dobro v tek.
Izvrstna pivska puranja krača je šla dobro v tek.

Videli smo tudi manjše lesene sode, kakršni so se uporabljali pred uvedbo sodobnih kovinskih, ogledali smo si voz parizar, ki so ga vlekli po štirje ali šest konj, na njem pa je bilo zloženih do 70 50-litrskih sodov, obarvanih z rumeno, ki je označevala, da gre za pivske sode. V Unionu so nekoč izdelovali lastne hrastove sode, pri čemer so del proizvodnje prodajali vinarjem – vinski sodi so imeli rdečo obrobo. Zadnja konjska vprega je iz Uniona odpeketala leta 1955.


Sledil je ogled sodobne proizvodnje piva, kjer so si nagrajenci Novic v rumenih in oranžnih varnostnih brezrokavnikih ogledali velikanske fermentorje, sodobno polnilno linijo, in izvedeli, da unionske kvasovke, ki so jih vzgojili sami in ki poleg slada in slovenskega hmelja pivu dajejo značilni okus, hranijo tudi na biotehniški fakulteti v Ljubljani, tako da se ni treba bati, da bi se aroma uniona kdaj izgubila.
 

Zadovoljni nagrajenci


Vzdušje med ogledom in še posebno na koncu med pogostitvijo je bilo zelo prijetno. Kakor sta povedala Hajdi in Boštjan, sta izvedela veliko novega, še posebno jima je bila všeč zgodovina pivovarne Union, glede muzeja pa sta imela same lepe besede. Janko iz Slovenske Bistrice se je na nagradno igro prijavil, ker ga kot ljubitelja piva zanima pivovarstvo: »Zdaj sem videl, kako varijo pivo in kako se je razvijala pivovarna.« Sneža in Željko z Jesenic sta priznala, da si prej niti nista predstavljala, kako je videti proizvodnja piva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije