DAN MRTVIH

Bralec po obisku pokopališča: Še praznik ni, pa je že taka svinjarija

Bralec nam je poslal fotografijo s pokopališča. Preverite, kaj vse ga moti.
Fotografija: Prepolni zabojniki na pokopališču Bizovik. FOTO: Bralci poročevalci,  Dušan
Odpri galerijo
Prepolni zabojniki na pokopališču Bizovik. FOTO: Bralci poročevalci,  Dušan

Bralec Dušan iz Bizovika nam je poslal fotografijo s pokopališča v Bizoviku. Kot pravi zanj skrbita podjetje Žale in komunalno podjetje Voka Snaga, a kljub vsemu p že pred dnevom spomina na mrtve zabojniki prepolni. »Kljub baje okrepljenim ekipam pred 1. 11. prihaja do prepolnih zabojnikov.« Ne moti pa ga le nered na pokopališču, temveč tudi plastične sveče, ki onesnažujejo okolje in ki bodo v veliki meri napolnile sprva grobove in nato še zabojnike.

Ustaljena navada prižiganja številnih nagrobnih sveč ostaja. Čeprav je do dneva spomina na mrtve še teden dni, se na številnih grobovih že zdaj kopičijo sveče.


Minister za okolje in prostor Simon Zajc pravi, da sveča za 1. november ni nujna, predvsem zaradi predelave ogromnih količin odpadne embalaže. Poslancem je pojasnil svoje navade ob obisku grobov svojih prednikov. »Sam redno obiskujem grobove svojih prednikov. Sem pa naredil ta preskok, ki omogoča še vedno tradicijo na eni strani, pri tem pa je ekološko boljši in smiseln. Ne kupujem več sveč, zato pa raje kupim lepo zastavico od dobrodelnih organizacij. Na ta način še vedno vzdržujem tradicijo, se poklonim pokojnim, hkrati pa naredim dve dobri stvari. Prva je, da ne obremenjujem okolja, druga pa je, da s kupljeno zastavico od dobrodelnih organizacij pomagam živečim, ki so v stiskah.« Mislil je na ekološko humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov.

Po izračunih na leto za nami ostane za okoli 2700 ton odpadnih sveč. Za sveče namenimo približno 30 milijonov evrov na leto, prižgemo jih kar okrog 15 milijonov.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.




 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije